Rotterdamse Museumnacht 2009

Zaterdag 8 maart 2009 openen 45 musea en galeries van 20.00 tot 02.00 uur hun deuren op de 8e Rotterdamse Museumnacht (editie 2012: klik hier). Het thema is RE: het uitgangspunt voor een gevarieerd programma van activiteiten, performances en rondleidingen, waarbij de bezoeker zelf bepaalt hoe de nacht vorm krijgt. Rotterdam is dit jaar Jongerenhoofdstad van Europa: met het thema RE wil de Museumnacht reacties ontlokken van jongeren zelf. Zij zijn rechtstreeks betrokken bij de programmering van musea en galeries. De deelnemende musea en galeries zijn tijdens de Museumnacht met een passé-partout te bezoeken: € 12,=  in de voorverkoop, € 15,= op de avond zelf (dan nog beperkt verkrijgbaar bij de meeste deelnemende musea). Er rijden vier museumbussen vanaf het Maritiem Museum en er vaart een boot vanaf de Willemskade.

 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zet om 19.30 uur de start van de Museumnacht letterlijk in de schijnwerpers voor het Schielandhuis. Het kunstenaarsinitiatief Rnul Interactive heeft speciaal voor deze nacht een muzikaal kunstwerk ontworpen. Toeschouwers schijnen met lichtspots op gebouwen, die daardoor tot leven lijken te komen. Geluiden die zich schuilhouden achter muren worden hoorbaar en vormen met elkaar een ritmische compositie van stadsgeluiden. Op verschillende locaties is de installatie >RE:ID van de Rotterdamse kunstenaar Willem Besselink te zien, die verandert en meebeweegt met het publiek. Iedereen krijgt bij aankoop van een passé-partout een speciale button met een knipperlichtje en wordt digital gevolgd. De routes van de bezoekers door de stad bepalen de vorm van de installatie. Na de Museumnacht is RE:ID te zien op internet.

 

Er zijn meerdere georganiseerde routes: de Jongerentour, steppend langs ‘jonge’ highlights, de RE-tour en de History-tour. Alle deelnemende musea en galeries bieden deze avond een speciaal programma, met veel muziek en activiteiten als een live fotoshoot van Fleur Koning in het decor van de Rotterdamse Fotoacademie, het Museumnacht-Dictee en het Museumpark restylen.

Lees ook:Rotterdamse Museumnacht 2011
Lees ook:Rotterdamse Museumnacht 2012
Lees ook:Rotterdamse Museumnacht 2014
Lees ook:Museumnacht Delft 2012
Lees ook:Rotterdamse Museumnacht 2015 gaat door!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>