Topkunst bij ‘125 Grote Liefdes’ in Van Gogh Museum

Tot en met 18 januari 2009 hangen in het Van Gogh Museum in Amsterdam 125 Grote Liefdes: de lustrumtentoonstelling van de Vereniging Rembrandt, die 125 jaar bestaat. In een tijd dat musea amper geld hadden om kunst te kopen, waren het particulieren die zich zorgen maakten voor een grote uitverkoop van Nederlandse topstukken naar het buitenland. Zij richtten 125 jaar geleden de Vereniging Rembrandt op, die geld bijeen sprokkelde om kunst te kunnen kopen. Uit dertig Nederlandse musea zijn 125 topstukken te zien, die de vereniging hielp aankopen. De vereniging kocht tot nu toe zo’n 2500 werken aan en telt  een slordige 10.000 leden. Dankzij hen werden er schilderijen van Rembrandt, Jan Steen en Vermeer gekocht, later ook buitenlandse, moderne en niet-westerse kunst, zoals van Mondriaan, Matisse, Manet, Monet, Goya en Chagall.
De eerste grote aankoop was ‘De Liefdesbrief’ van Vermeer, die in 1892 op een veiling voor ons land verloren dreigde te gaan. Vermogende particulieren, die aan de wieg van de Vereniging stonden, betaalden 41.000 gulden: daardoor kwam werk in het Rijksmuseum terecht. De meest recente aankoop, die ook op de expositie hangt, was ‘Gezicht op Dordrecht’ van Jan van Goyen, die voor 3,5 miljoen euro naar Nederland werd teruggehaald. ’125 grote Liefdes’ bestaat uit vijf delen: topstukken, Hollandse kunstwerken,  oude meesters van elders, moderne kunst en  aanwinsten van de laatste tien jaar. Bij ieder werk wordt stilgestaan hoe en waarom het ooit werd aangekocht. Zo was zo’n 100 jaar geleden de aankoop van ‘De stenen brug’ van Rembrandt meer dan welkom voor het kersverse Rijksmuseum, dat bij de opening maar twee Rembrandts bezat. Dat soort detalis maken ’125 Grote Liefdes’ extra spannend om te gaan bekijken. De AVRO zendt iedere zaterdag tot 8 november op Nederland 2 in Avro’s KunstUur een kijkje achter de schermen van deze expositie.

Zie ook ‘‘s Avonds naar het museum‘, ‘Dakloos Stedelijk trekt door de stad‘ en ‘Bewonderde stad in Mauritshuis‘.

 

 

 

Lees ook:Eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje
Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Nacht van Rembrandt in Leiden
Lees ook:HEMA komt met kunst uit Rijksmuseum
Lees ook:Van Gogh terug in Omniversum Den Haag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Topkunst bij ‘125 Grote Liefdes’ in Van Gogh Museum

  1. Pingback: Museumnacht Amsterdam met veel verrassingen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>