Eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje

Het  Prado in Madrid brengt een grote tentoonstelling van Rembrandt. Bij elkaar hangen er 40 werken uit musea uit  Europa en Amerika. Het  Rijksmuseum leende twee schilderijen uit; ander werk komt uit het New York Metropolitan Museum en de Londense National Galery. Voor de expositie is gekozen voor de verhalende werken van de schilder. Het is de eerste Rembrandt tentoonstelling in Spanje. Normaal is zijn werk daar nauwelijks te zien: het Prado in Madrid heeft maar één echte Rembrandt. De tentoonstelling hangt in het Prado (klik hier voor impressie expositie) tot en met 16 januari.

De oorzaak van het gebrek aan werk van Rembrandt  is de Hollandse opstand tegen de Spaanse overheersing en de 80-jarige oorlog. Werk van een ‘ketterse’ schilder uit de afvallige Nederlanden was natuurlijk ondenkbaar in het Spanje van de 17e eeuw, toen de Spaanse koningen obsessief kunst gingen verzamelen. Ze haalden het overal vandaan, maar Nederland was uit den boze. Het werk van Rembrandt was niet zo’n bezwaar: het probleem was dat het van een verketterde Nederlander was. Die waren in Spaanse ogen piraten, dieven en rebellen. Nederlanders waren ‘lui, geen dappere soldaten, zuipschuiten en de vrouwen waren te wulps’. Uit recent verschenen boeken over de opstand blijkt dat de Spanjaarden nog steeds zo over de Nederlanders denken.

Lees ook:Rijksmuseum krijgt Spaanse ereprijs
Lees ook:Tentoonstelling Jeroen Bosch krijgt ‘Kunst-Oscar’
Lees ook:Museum Boijmans Rotterdam: ‘Van Bosch tot Brueghel’
Lees ook:Koningin opent tentoonstelling in honderdjarig Frans Hals Museum
Lees ook:Rijksmuseum Amsterdam presenteert: Late Rembrandt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>