Overzicht Charley Toorop in Boijmans Rotterdam

IMG_20160609_123851In het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen is van 27 september tot en met 18 januari een overzichtstentoonstelling van schilderes Charley Toorop: één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. De expositie reist daarna door naar het Musée d’Art Moderne in Parijs. Onder de ruim 120 werken zijn tien schilderijen uit privé-bezit, die nog nooit eerder te zien waren. Toorop (1891-1955) schilderde zelfportretten, die voor het eerst allemaal bij elkaar hangen.

Toorop schilderde niet alleen zichzelf, maar ook boeren, vissers en arbeiders. Naast haar realistische werk toont de expositie ook werk uit haar minder bekende expressionistische fase. Haar vader, schilder Jan Toorop, leidde haar op tot ‘de vrouwelijke Van Gogh’, een zelfbewuste en onafhankelijke vrouw,  met een zelfstandige kunstcarrière haar tijd ver vooruit. De expositie heet ‘Vooral geen principes’, volgens de conservator in het Achtuurjournaal is Rotterdam ‘de ideale plek hiervoor, omdat ze net als de havenstad van eerlijkheid hield en no-nonsense was.’ Wat Toorop betreft slaat de titel op het feit dat ze alles voor de schilderkunst opzij zette.

De entree van museum Boijmans van Beuningen is vernieuwd. De roemruchte ‘Kabouter Buttplug’ maakte plaats voor een voetbalkooi met vloerschildering’: een jaar lang mag iedereen een balletje trappen op het kunstwerk van de Berlijnse kunstenaar Olaf Nicolai. Directeur Sjarel Ex hoopt dat het een populaire en levendige hangplek in Rotterdam wordt. Toen hij 2004 aantrad als directeur, trof hij de beroemde prentencollectie, die tot de top-20 in de wereld hoort, in de kelders aan: zes meter onder zeeniveau. Hij heeft de verzameling verplaatst naar veilige hoogte boven het verbouwde entreegebied. Wieki Somers ontwierp een garderobecarrousel, die op een zweefmolen lijkt: niemand geeft nog een jas af, maar takelt die zelf naar een plek op veilige hoogte. Hoe voller de garderobe, hoe exotischer de zweefmolen.
Zie ook ‘Paul Citroen in Zwolle‘.

Lees ook:Charley Toorop nog één week in Rotterdam te zien
Lees ook:Dure voetstappen in pindakaaskunstwerk
Lees ook:Museumprijs voor Boijmans van Beuningen
Lees ook:Sleepover at Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Overzicht Charley Toorop in Boijmans Rotterdam

  1. Pingback: Museumbezoek blijft het goed doen | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>