Museumbezoek blijft het goed doen

De 55 grootste musea in ons land trokken in 2008 ruim elf miljoen bezoekers, bijna net zoveel als het jaar ervoor. De Nederlandse musea blijven het volgens de Vereniging van Nederlandse Musea daarmee goed doen in de concurrentiestrijd met themaparken, theaters, bioscopen en meubelboulevards. Sinds 2006, het Rembrandtjaar, is een flinke stijging te zien in het museumbezoek.  Het Van Gogh museum in Amsterdam trok in 2008 de meeste bezoekers: iets minder dan in 2007, maar nog altijd 1,5 miljoen. Het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis in Amsterdam trokken beiden ongeveer 1 miljoen bezoekers. Een aantal musea had vanwege interessante tentoonstellingen te maken met lange rijen voor de kassa.

Zo steeg het Drents Museum in Assen van de 36ste naar de 5de plaats: ‘Go China‘, de tentoonstelling over het Chinese terracottaleger, trok ruim 350.000 bezoekers. In museum de Fundatie in Zwolle verdubbelde het aantal bezoekers, mede door de overzichtstentoonstelling van Paul Citroen. Museum Boymans van Beuningen zag het aantal bezoekers toenemen met 30%. Berichten over grote tentoonstellingen op deze blog trokken naar verhouding veel lezers, zoals ‘Go China’ in Assen en Groningen, Paul Citroen in de Fundatie, Charley Toorop in het Boymans en ‘125 Grote Liefdes‘ in het Van Goghmuseum. Tot mijn genoegen heb ook ik wellicht dan ook een bescheiden aandeel gehad in de sterk toegenomen bezoekersaantallen.

Lees ook:Tentoonstelling Paul Citroen in Zwolle
Lees ook:Paul Citroen nog één week in Zwolle te zien
Lees ook:‘Go China’ in Groningen en Assen
Lees ook:Paul Citroen – A’dams en Eva’s in Kasteel het Nijenhuis te Heino/Wijhe
Lees ook:BankGiro Loterij steunt cultuur met 58 miljoen euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>