Kinderen toch naar school op 5 oktober

Leraren in het basisonderwijs leggen op donderdag 5 oktober het werk neer, waardoor veel kinderen in Nederland die dag niet naar school kunnen. Het Zuiderzeemuseum biedt ze de mogelijkheid om deze dag toch nog het nodige te leren én een leuke tijd hebben. In het Schooltje van Kollum worden afwisselend schoonschrijf- en aardrijkskundelessen gegeven. Daarnaast zijn er extra kinderactiviteiten, waaronder klompbootjes maken en zijn de Verkleedkist en het Doe-het-zelf paviljoen open. Om (groot)ouders tijdens deze stakingsdag niet op kosten te jagen, krijgen kinderen op 5 oktober gratis entree tot het museum (bron: persbericht).

Je kunt zó veel leuke dingen doen in het Zuiderzeemuseum, dat een dag eigenlijk veel te kort is. Zie, hoor, voel, proef en ruik in het buitenmuseum het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Her en der kom je speelgoed tegen, zoals hoepels en stokpaardjes. Ook is er een pleintje met allerlei spellen, zoals een kegelbaan en tollenbak. Met een speurtocht kunnen kinderen actief kennis maken met ‘het verleden’, ze mogen zich verkleden in Volendammer of Marker klederdracht en gaan in het Doe-het-zelf paviljoen creatief aan de slag met allerlei ambachtelijke materialen.

De klas uit 1930
Begin vorige eeuw ging het er heel anders aan toe op school dan nu. Kinderen kunnen dit zelf ervaren door plaats te nemen in de schoolbankjes in een klaslokaal uit 1930, in het Schooltje van Kollum. Bij de schrijfles leren ze dat je toen een kroontjespen en inkt gebruikte voor de schrijfles, helemaal nog niet zo makkelijk… In de aardrijkskundeles ontdekken kinderen onder meer hoe Nederland er vroeger zonder Afsluitdijk nog uitzag. Spelenderwijs ondervinden ze dat de manier van lesgeven in de loop der jaren flink is veranderd.

Gratis entree voor kinderen
Kinderen kunnen het Zuiderzeemuseum op donderdag 5 oktober 2017 gratis bezoeken. Ook de lesjes in de school zijn gratis bij te wonen. Voor het maken van een klompbootje en de speurtocht wordt een kleine vergoeding gevraagd. De entreeprijs per volwassene is € 16,-, maar de Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart worden ook geaccepteerd.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.
In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden

Lees ook:Stormachtige Avond in buitenmuseum Enkhuizen
Lees ook:Het Zuiderzeemuseum vult zich op Moederdag met klassieke muziek
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: handen gezocht voor het nieuwe buitenseizoen
Lees ook:Ouderwets genieten in de zwanenzweefmolen: Zuiderzeemuseum decor voor oudhollandse kermis
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Doe-activiteiten in de kerstvakantie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>