Stormachtige Avond in buitenmuseum Enkhuizen

Zaterdag 25 oktober sluit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het buitenseizoen af met Avond in het buitenmuseum (2015: klik hier). Tijdens de Nacht van de Nacht komen alle bewoners en bezoekers van het dorpje komen in een ‘storm’ terecht. De straten worden door meer dan duizend stormlantaarns verlicht, de stormbal is gehesen en dames in stormjurken verspreiden een speciaal voor het museum vervaardigd parfum met de toepasselijke naam ‘Storm’. De avond duurt van 18.00 tot 21.00 uur en wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow (bron: persbericht).

Bij het Vriendentrefpunt worden gratis lampionnen uitgedeeld aan kinderen en in het knutselatelier mogen zij knutselen met klompjes en verf. Menno Bruin en de Sjappetouwtjes brengen muzikaal vertier. Bezoekers kunnen meevaren op de schuit voor een sfeervol tochtje over de grachten. Ook de oude ambachten staan in het teken van het thema ‘storm’. De mandenmaker vlecht een stormbal en in het postkantoor worden noodberichten via Morsesignalen overgebracht. Daarnaast kun je meehelpen bij het bouwen van een sterke dijk of ervaren hoe het is om te moeten evacueren.

Het is ook het laatste weekend met als jaarthema ‘Ruik de Tijd’. Ruik de geuren van vroeger en nu, zoals een brandend petroleumstel en vers gepelde garnalen, en ontdek het Geurstation van Atelier Ted Noten in de Marker haven. Hier is het nieuwe parfum ‘Storm’ ontstaan. De Avond is van 18.00 tot 21.00 uur en kost vijf euro. Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben vrij toegang. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied.

Zie ook: Muider Hardzeildagen

In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 werd het museum op de beoordelingssite Zoover uitgekozen tot beste museum van Nederland.

Lees ook:Avond in het buitenmuseum: duizend lantaarns verlichten Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Lees ook:Ouderwets genieten in de zwanenzweefmolen: Zuiderzeemuseum decor voor oudhollandse kermis
Lees ook:Zuiderzeemuseum weer leukste uitje Noord-Holland
Lees ook:Gitaarfestival in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Het Zuiderzeemuseum vult zich op Moederdag met klassieke muziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>