Ouderwets genieten in de zwanenzweefmolen: Zuiderzeemuseum decor voor oudhollandse kermis

Zaterdag 5 tot en met zondag 13 juli staat er een oudhollandse kermis opgesteld in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Elke dag genieten kinderen, ouders en grootouders ouderwets van gratis kermisattracties uit de jaren ’20, zoals een luchtschommel, een paardenmolen, een zwanenzweefmolen en een waarzegster. Iedere dag treedt er een straatartiest op: een poppenspeler, een violiste of een goochelaar. Bij een Oudhollandse kermis horen ook kenmerkende spelletjes van vroeger en zoete lekkernijen. Kleine en grote krachtpatsers kunnen helemaal los gaan bij de Kop van Jut of in de schiettent. Even verderop word je uitgedaagd door het kat- en muisspel, gatenkaasspel of spiegelschrijven. Naast de attracties staat een suikerspin- en popcornkraam (bron: persbericht).

Bezoekers komen iedere dag een van de uitgenodigde straatartiesten tegen. Een poppenspeler vermaakt het publiek met Jan Klaassen, de bekendste poppenkastpop van Nederland. Kom je de violiste tegen? Dan mag je een deuntje, dat op een papiertje staat geschreven, uit haar kostuum pakken en geeft ze jou een kort privé-concert. De goochelaar haalt pal voor je neus allerlei trucs uit. Bezoekers hoeven naast de gewoonlijke entreeprijs niets extra’s te betalen voor de kermisattracties. Daarnaast opent het museum een extra entreepunt: naast het entreepaviljoen en de stadsingang aan de Wierdijk is er de dienstingang aan de Kooizandweg.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Het Zuiderzeemuseum ‘verbindt de cultuurhistorische collectie met hedendaagse kunst, vormgeving en design’, meldt het museum in haar persbericht. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.

Lees ook:Zuiderzeemuseum weer leukste uitje Noord-Holland
Lees ook:Het Zuiderzeemuseum vult zich op Moederdag met klassieke muziek
Lees ook:Frisse winterwandeling door het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Frisse wandeling door het Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Lees ook:Stormachtige Avond in buitenmuseum Enkhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>