Watersnood van 1953 – zestig jaar geleden

Donderdag 31 januari op vrijdag 1 februari 2013 is het zestig jaar geleden dat Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant werden getroffen door springvloed, die de geschiedenis inging als de Watersnood van 1953, kortweg ‘De Ramp’. In de nacht van 31 januari op 1 februari werden bewoners verrast door de plotselinge aanval van de zee, niet alleen in Zeeland, maar in heel Zuid-West Nederland. Daarbij kwamen 1830 mensen om. In Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee vielen de meeste slachtoffers. Ook Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland werd zwaar getroffen. De watersnood was de aanleiding tot de aanleg van de Deltawerken die in 1986 met de opening van de Oosterscheldedam werden voltooid. Er zijn herdenkingsplechtigheden op verschillende plaatsen, maar de officiële herdenking is vrijdagochtend 1 februari in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland.

De provincie Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland en het Watersnoodmuseum organiseren de herdenking. Na toespraken van de burgemeester en de Commissaris van de Koningin van Zeeland, Carla Peijs, volgt de kranslegging bij het herdenkingsmonument naast het museum en een minuut stilte. Rond 1 februari zijn er meer activiteiten, zoals de afsluiting van het Jaar van het Water, het slotcongres van Flood Aware op 31 januari in Middelburg en de opening van het vierde caisson in het Watermuseum. In caisson 3 is een permanente tentoonstelling van Flood Aware gerealiseerd, met onder meer een overstromingssimulator. Zaterdag 2 februari organiseert het Watersnoodmuseum een publieksdag als afsluiting van het Jaar van het Water. Woensdag 30 januari zendt Nederland 1 ‘De Storm achter de schermen’ uit vanaf 15.25 uur; de film zelf (uit 2009, trailer: klik hier) is ’s avonds vanaf 21.25 uur op Nederland 1 te zien.

Lees ook:Herdenking watersnoodramp
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Watersnoodramp van 1953
Lees ook:Herdenking Watersnoodramp 1953 in Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>