Herdenking watersnoodramp 1953

Woensdag 1 februari 2012 wordt in Zeeland de watersnoodramp van 1953 herdacht (2013: klik hier). In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werden velen verrast dood de plotselinge aanval van de zee, niet alleen in Zeeland, maar in heel Zuid-West Nederland. Daarbij kwamen 1830 mensen om. In Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee vielen de meeste slachtoffers. Ook Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland werd zwaar getroffen. De watersnood was de aanleiding tot de aanleg van de Deltawerken die in 1986 werden voltooid met de opening van de Oosterscheldedam.

 

Vanaf 10.00 uur is de centrale herdenking in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland in aanwezigheid van nabestaanden van slachtoffers en overlevenden, de commissaris van de Koningin, Carla Peijs, het college van B&W van Schouwen-Duiveland en Deltacommisaris Wim Kuijken, die toekomstige rampen moet voorkomen. Bij de ramp kwamen 532 Schouwen-Duivelanders om het leven. De plechtigheid wordt afgesloten met een minuut stilte en een samenzijn in het Watersnoodmuseum. In Oude Tonge op Goeree-Overflakkee is om 10.30 uur een kranslegging bij het monument. In Nieuwe Tonge begint om 19.00 uur een herdenking in Ons Dorpshuis en vanaf 19.55 uur een stille tocht naar het monument aan het Finlandplein. Deelnemers wordt gevraagd een eigen lichtpuntje mee te nemen, bijvoorbeeld een zaklampje. Afgelopen zaterdag werd de ramp al herdacht bij het monument in Numansdorp, de zwaarst getroffen gemeente in de Hoeksche Waard.

Lees ook:Watersnoodramp van 1953
Lees ook:Herdenking watersnoodramp
Lees ook:Herdenking Watersnoodramp 1953 in Zeeland
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Watersnood van 1953 – zestig jaar geleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>