Verdronken eiland bij Schiermonnikoog gevonden

In de Waddenzee is het eilandje Bosch teruggevonden. Dat zegt de Stichting Verdronken Geschiedenis. Onder de oostpunt van het eiland Schiermonnikoog liggen bodemrestanten, die van Bosch zouden kunnen afstammen. Het eiland lag in 1570 ruim tien kilometer ten oosten van Schiermonnikoog, maar werd door de zee opgeslokt. Omdat Schier naar het oosten opschuift, ligt het oostelijk deel nu op de locatie waar eens het westelijke deel van Bosch lag. Bosch lag tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog, aan de westkant liep vaargeul De Lauwers en aan de oostkant De Schille. Tot 1530 was het eiland eigendom van het klooster van Aduard, dat er een ‘voorwerk’ had: een kloosterboerderij. Tijdens de Allerheiligenvloed van 1570 verdween het eiland grotendeels in zee en werd onbewoonbaar. Even groeide het eiland weer aan, maar in 1717 verdween Bosch in de Kerstvloed voorgoed. Op het eiland zou een dorp hebben gestaan: Cornsand, maar dat kan ook een apart eilandje zijn geweest, dat ooit met Bosch samensmolt.

Geologen deden de ontdekking met behulp van grondradar, die op een diepte van vier meter verstoringen in de bodem kan opsporen. Deze methode maakt het makkelijker om grote gebieden te scannen, zonder de natuur te verstoren. Wat is gevonden, is nog niet duidelijk: wellicht kloostermoppen, stukken hout of potscherven. Tijdens het onderzoek werden ook sporen gevonden van het dorp Westerburen, dat op de westkant van Schiermonnikoog stond. Dat dorp verdween in zee, omdat het eiland door zeestromingen naar het oosten verplaatst. De onderzoeksresultaten worden zaterdag gepresenteerd tijdens de opening van een tentoonstelling over het eiland in het bezoekerscentrum Schiermonnikoog. Daar zijn dan ook de voorwerpen uit de 16e eeuw te zien, die zijn gevonden op het oostelijk deel van Schiermonnikoog.

Lees ook:Pampus opnieuw onbewoond eiland
Lees ook:Gif in mosselen en oesters uit een deel van de Oosterschelde
Lees ook:Eerste kievitsei 2014 gevonden
Lees ook:Dauwtrappen op hemelvaartsdag: een eeuwenoude traditie
Lees ook:Dauwtrappen, traditie op Hemelvaartsdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>