Dauwtrappen, traditie op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag  staan vooral in het oosten van Nederland veel mensen voor dag en dauw op om met elkaar te dauwtrappen: als vroege vogels wandelen in de natuur (2015: klik hier). In de 19e eeuw was dit al populair in sommige delen van het land. In Holland heette het ‘hemelvaren’, in Drenthe, Overijssel en Gelderland ‘dauwtreden’ of ‘dauwtrappen’. Toen stonden mensen al om 3 uur ‘s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Dat zou zuiverend en genezend werken, omdat dauw werd beschouwd als een goddelijk verschijnsel.

In de 19e eeuw trokken veel Amsterdammers in alle vroegte de stad uit met vooral zoetigheden; ze moesten wel zorgen voor 9 uur terug te zijn om de mis bij te wonen. In Salland, Twente en Drenthe trokken vooral  jongeren midden in de nacht op de fiets de natuur in met eten en vooral ook drank. In westelijk Noord-Brabant speelde de fanfare een grote rol bij het dauwtrappen. Een harmonie of drumband begeleidde de vroege kerkgangers; nu trekken die om 7 uur ‘s morgens door het dorp. Andere bronnen beschrijven dauwtrappen als een typisch Meifeest, waarbij de wederopbloei van de natuur wordt gevierd. Tegenwoordig is het in het oosten nog traditie, al staan de mensen niet meer bij dag en dauw op, maar beginnen op een christelijker tijdstip aan een wandeling of fietstocht door de natuur. Veel natuurparken organiseren dauwtrappen of dauwvaren, soms met ontbijt, soms onder begeleiding van bijvoorbeeld een boswachter.

Lees ook:Dauwtrappen op hemelvaartsdag: een eeuwenoude traditie
Lees ook:Dauwtrappen en dagtochtjes op Hemelvaartsdag
Lees ook:Files verwacht tijdens Tweede Kerstdag
Lees ook:Eerste herfststorm op komst
Lees ook:De boer op in het Gooi

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dauwtrappen, traditie op Hemelvaartsdag

  1. Pingback: Eropuit op Hemelvaartsdag | Eropuit

  2. Pingback: Eropuit op Hemelvaartsdag 2010 | Eropuit

  3. Pingback: Dauwpop 2013 in Hellendoorn | Eropuit

  4. Pingback: Feesten en braderieën Hemelvaartsdag 2013 | Eropuit

  5. Pingback: Feesten en festivals mei 2013 | Eropuit

  6. Pingback: Dauwpop 2012 | Eropuit

  7. Pingback: Dauwpop Hellendoorn 2011 | Eropuit

  8. Pingback: Dauwpop 2010 in Hellendoorn | Eropuit

  9. Pingback: Dauwpop Hellendoorn | Eropuit

  10. Pingback: Dauwpop Hellendoorn | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>