Eerste kievitsei 2014 gevonden

Woensdag 5 maart werd het eerste kievitsei in 2014 gevonden: de voorbode van de lente (2015: klik hier). Het kievitsei werd in Gelderland gevonden door een lid van een vogelbeschermingsgroep, op een maisakker in de buurt van het dorp Derwijnen, in de gemeente Zaltbommel. Landschapsbeheer Nederland heeft het ei gecontroleerd en vastgesteld dat het een vers ei is. Het ei moest blijven liggen: alleen aaisykers in Friesland mogen in maart 5693 eiren rapen. Het gebeurt wel vaker dat het eerste ei buiten Friesland wordt gevonden. Ook vorig jaar had Gelderland de primeur. Omdat het wat zuidelijker dan Friesland ligt, beginnen de vogels er eerder met broeden.  

Wim Sonneveld gebruikte ’t eitje in zijn conférence ‘Stalmeester’ aan het hof van paleis Soestdijk: ‘Ieder veurjaar kumt wel een hofdame aan me vragen ‘Is ‘t eitje er al?’ Vroeger kreeg de koningin het eerste kievitsei officieel aangeboden. De kievit is onze meest bekende weidevogel. Een paar jaar geleden werd alarm geslagen, omdat het niet goed met de soort ging: er groeien te weinig jongeren op. Om dat tegen te gaan, moeten nesten worden beschermd en grasland worden gecreëerd. Het zoeken en rapen van kievitseieren is een eeuwenoude traditie. In 1900 werd het eerste kievitsei twee weken later gevonden: volgens Landschapsbeheer Nederland heeft dat te maken met klimaatverandering.

Lees ook:Eerste kievitsei 2012 gevonden
Lees ook:Eerste kievitsei gevonden
Lees ook:Raad van State: Kievitseieren rapen verboden
Lees ook:Eerste kievitsei 2010 gevonden
Lees ook:Eerste kievitsei 2009 gevonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>