Dauwtrappen op hemelvaartsdag: een eeuwenoude traditie

Op Hemelvaartsdag  staan vooral in het oosten van Nederland veel mensen voor dag en dauw op om een wandeling in de natuur te maken: te ‘dauwtrappen‘. In de 19e eeuw was dit al populair in sommige delen van het land. In Holland heette het ‘hemelvaren’, in Drenthe, Overijssel en Gelderland ‘dauwtreden’ of ‘dauwtrappen’. Mensen stonden al om 3 uur ‘s nachts op om zingend en op blote voeten op het gras te dansen. Dat zou zuiverend en genezend werken, omdat dauw werd beschouwd als een goddelijk verschijnsel.  In de 19e eeuw trokken veel Amsterdammers in alle vroegte de stad uit met vooral zoetigheden; ze moesten wel zorgen voor 9 uur terug te zijn om op tijd voor de kerkdienst te zijn.

In Salland, Twente en Drenthe trokken vooral  jongeren midden in de nacht op de fiets de natuur in met eten en vooral ook drank. In westelijk Noord-Brabant speelde de fanfare een grote rol bij het dauwtrappen. Een harmonie of drumband begeleidde de vroege kerkgangers; nu trekken die om 7 uur ‘s morgens door het dorp. Andere bronnen beschrijven dauwtrappen als een typisch Meifeest, waarop de ‘wedergeboorte’ van de natuur wordt gevierd. Tegenwoordig is het in het oosten nog traditie, al staan de mensen niet meer bij dag en dauw op, maar beginnen op een christelijker tijdstip aan een wandeling of fietstocht door de natuur. Natuurmonumenten organiseert dauwtrappen in verschillende natuurgebieden en dauwvaren op het Naardermeer, in de Wieden en op de Nieuwkoopse Plassen.

Lees ook:Dauwtrappen, traditie op Hemelvaartsdag
Lees ook:Dauwtrappen en dagtochtjes op Hemelvaartsdag
Lees ook:De boer op in het Gooi
Lees ook:Files verwacht tijdens Tweede Kerstdag
Lees ook:Verraderlijk glad in noorden en oosten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>