Driekoningen 2013

Zondag 6 januari 2013 is het Driekoningen (2014: klik hier): een christelijke feestdag, waarop wordt herdacht dat de wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden en bij de stal met Jezus in Bethlehem terechtkwamen. In Den Bosch vindt altijd een intocht plaats op de eerste zondag na 1 januari, maar daarvan wordt dit jaar amper melding gemaakt. Voorgaande jaren stond de Markt op deze dag vol met dieren, Bijbelse figuren en kinderen met lampionnen die 16.45 uur in optocht naar de Sint Jans Kathedraal vertrokken, waar aansluitend een gebedsdienst plaatsvond. Het VVV heeft het alleen over de lampionnenoptocht die om 16.30 uur op de Markt begint.

In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitvoerig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed naar de kinderen en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een uitbundig volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. De ster was niet te zien aan de uiterlijk waarneembare sterrenhemel. Een sterrenopeenhoping uit die tijd vormde als het ware een profetische verwijzing naar een belangrijke geestelijke gebeurtenis, waar iedereen al eeuwen op wachtte

Lees ook:Driekoningen-intocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen: christelijk feest én volksfeest
Lees ook:Intocht Driekoningen in Den Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>