Driekoningen intocht in Den Bosch

Maandag 6 januari 2014 is het Driekoningen  (2015: klik hier). Op deze christelijke feestdag herdenken de katholieken dat de wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden en bij de stal met Jezus in Bethlehem terechtkwamen. Sinds 1937 kent Den Bosch de jaarlijkse intocht op de eerste zondag na 1 januari. Om 16.00 uur arriveert de herder met zijn schapen op de Markt; ook de kamelen van de koningen zijn er dan al. Om 16.45 uur worden aan de kinderen lampionnen uitgedeeld bij de grote kerstboom op de Markt.

Om 17.00 uur bestijgen de koningen de kamelen en gaat de stoet langs het stadhuis om de burgemeester op te halen. De Moor, de rechterhand van de koningen, klopt op de rode deur van het stadhuis. Met de burgemeester als gids trekt de stoet over de Hinthamerpromenade naar de Sint-Jan kathedraal. Diewertje Blok is ceremoniemeester. Na de viering in de Sint-Jan met onder meer het Driekoningen-verhaal, gaan de Drie Koningen naar de Parade. Op het podium van het Winterparadijs wordt een speciaal gecomponeerd Driekoningenlied gezongen. Voor de kinderen is er gratis warme chocolademelk en de traditionele snoepzak.

In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitbundig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een groot volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. De ster was niet te zien aan de uiterlijk waarneembare sterrenhemel, maar een sterrenopeenhoping uit die tijd werd beschouwd als een profetische verwijzing naar een belangrijke geestelijke gebeurtenis, waar iedereen al eeuwen op wachtte.

Lees ook:Driekoningen Intocht Den Bosch 2015
Lees ook:Zondag 3 januari: Drie Koningen Optocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Zondag 8 januari: viering Drie Koningen in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen: christelijk feest én volksfeest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>