Driekoningen-intocht in Den Bosch

Vrijdag 6 januari is het Driekoningen, een katholieke feestdag waarop wordt herdacht dat de drie wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden naar de stal in Bethlehem. Sinds 1935 kent Den Bosch de jaarlijkse intocht op de eerste zondag na Nieuwjaar, maar niet op 1 januari: dit jaar dus op 7 januari (verder gegevens: klik hier). Traditioneel gingen kinderen op 6 januari met een oud gordijn om de  schouders en een kroon op het hoofd van deur tot deur liedjes zingen bij mensen die een kaars voor het raam lieten branden. De kaarsen en verkleed zingende kinderen dreigen te verdwijnen, maar niet in Den Bosch.

In sommige katholieke landen wordt Driekoningen uitbundig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een groot volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. Die ster was toen niet te zien aan de sterrenhemel, maar een sterrenopeenhoping uit die tijd werd beschouwd als een profetische verwijzing naar de plek waar Jezus was geboren.

Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch
Lees ook:Zondag 8 januari: viering Drie Koningen in Den Bosch
Lees ook:Intocht Driekoningen in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>