Intocht Driekoningen in Den Bosch

Vanmiddag 3 januari 2010 vindt in Den Bosch de  Driekoningenintocht plaats (2013: klik hier). Officieel is het woensdag 6 januari Driekoningen (Epifanie of Openbaring van de Heer): een christelijke feestdag, waarop wordt herdacht dat de wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden en bij de stal in Bethlehem met Jezus terechtkwamen. In de katholieke liturgie wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd: daarom komen het trio vandaag naar Den Bosch.

Vanaf de Markt begint om 16.45 uur een optocht van honderden kinderen met lampionnen, herders met schapen, Arabische paarden, kamelen, Maria en Josef en het Schuttersgilde ‘De Oude Schuts’ achter de Drie Koningen door de stad van de Markt naar de Sint Jans Kathedraal. In sommige landen (waaronder Spanje) wordt de dag uitvoerig gevierd: het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op ons Sinterklaasfeest. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen. Op 6 januari zijn er optochten: de koningen gooien snoepgoed naar de kinderen en het kroost loopt verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is Driekoningen een uitbundig volksfeest.

Epifanie is afkomstig uit het Grieks phainein en betekent zoiets als: tonen of aan het licht brengen. Epiphaino=overschijnen: de ster van Bethlehem, die de koningen naar Jezus leidden. De ster was niet te zien aan de uiterlijk waarneembare sterrenhemel. Een sterrenopeenhoping uit die tijd vormde als het ware een profetische verwijzing naar een belangrijke geestelijke gebeurtenis, waar iedereen al eeuwen op wachtte. Volgens gelovigen ‘het geestelijk wezen van de goddelijke zoon, die straalde over het geboren kindje. Deze ster verbond zich met Jezus van Nazareth, toen hij later in de rivier de Jordaan werd gedoopt.’

De oosters-orthodoxe christenen vieren op deze dag de doop van Jezus. Toen maakte een stem uit de hemel openbaar, dat hij de Messias is. Katholieke christenen vieren de doop een week later: op de bruiloft in Kana, was niet een ster of een stem, maar Jezus zelf die zei dat hij Messias was, tijdens het wijnwonder.

Lees ook:Driekoningen: christelijk feest én volksfeest
Lees ook:Driekoningenintocht Den Bosch
Lees ook:Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch
Lees ook:Driekoningen-intocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>