Driekoningen Intocht 2012 Den Bosch

Zondag 8 januari 2012 vindt in Den Bosch de Driekoningen Intocht plaats (2013: klik hier). Officieel is het op vrijdag 6 januari Driekoningen (Epifanie of Openbaring van de Heer): een christelijke feestdag, waarop wordt herdacht dat de wijzen uit het oosten (de drie koningen) een ster volgden en bij de stal met Jezus in Bethlehem terechtkwamen. De intocht in Den Bosch vindt altijd plaats op de eerste zondag na 1 januari. Zondag 8 januari staat de markt vol met schapen, paarden, kamelen, Bijbelse figuren en kinderen met lampionnen, die circa 16.45 uur vanaf de Markt in optocht vertrekt naar de Sint Jans Kathedraal. Daar vindt aansluitend een gebedsdienst plaats (om 08.45 en 12.00 uur zijn er diensten die speciale aandacht aan kinderen besteedt).

 

In sommige katholieke landen wordt de dag uitvoerig gevierd, zoals in Spanje. Het is vooral een kinderfeest, dat lijkt op onze Sinterklaasavond. Kinderen schrijven briefjes naar de drie koningen met hun wensen, er zijn optochten, de koningen gooien snoepgoed naar de kinderen en kinderen lopen verkleed als drie koningen van huis naar huis en zingen in ruil voor snoep. In Vlaanderen is het een uitbundig volksfeest. Epifanie komt van het Griekse phainein en betekent: tonen, aan het licht brengen. Epiphaino = overschijnen: de ster van Bethlehem, die het trio naar Jezus leidde. De ster was niet te zien aan de uiterlijk waarneembare sterrenhemel. Een sterrenopeenhoping uit die tijd vormde als het ware een profetische verwijzing naar een belangrijke geestelijke gebeurtenis, waar iedereen al eeuwen op wachtte.

Lees ook:Driekoningen-intocht in Den Bosch
Lees ook:Driekoningen 2013
Lees ook:Driekoningen intocht in Den Bosch
Lees ook:Intocht Driekoningen in Den Bosch
Lees ook:Zondag 3 januari: Drie Koningen Optocht in Den Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>