Dam tot Damloop Amsterdam

Op autoloze zondag 21 september 2008 vindt in Amsterdam de 24e editie plaats van de Dam tot Damloop (2013: klik hier). Wat in 1981 begon als een wilde gedachte, bleek een gouden idee: een hardloopwedstrijd door de IJ-tunnel tussen de Dammen in Amsterdam en Zaandam. In 1985 gaf de hoofdstad het groene licht: toen deden 4300 hardlopers mee. Vorig jaar kwamen er 35.000 lopers op af, waaronder wereldtoppers: Zersenay Tadesse uit Eritrea eiste de overwinning op. De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland en groeide uit tot een waar volksfeest: honderdduizenden toeschouwers zorgen ieder jaar voor sfeer langs het parcours van Amsterdam naar Zaandam. Bloemisten doen goede zaken: wie het parcours uitloopt, heeft recht op bloemen.
Zie ook ‘Singelloop Utrecht‘.

 

 

Naast het recreatieve (leeuwen)deel wordt er ook gestreden: een aantal sponsors maken het mogelijk ieder jaar een aantal topatleten aan te trekken: dat levert weer tv-beelden voor de sportprogramma’s op. Er zijn drie startlocaties: De tien mijl begint op de Prins Hendrikkade, vlakbij het Amsterdamse Centraal Station. De 4 mijl begint op de M.L. Kingweg in Zaandam, vlakbij sporthal De Vang. De Mini-Damloop start op de Burcht Zaandam, vlakbij de Dam van Zaandam. Vanwege de autoloze zondag is het raadzaam met het openbaar vervoer te komen. Het weer ziet er goed uit: geen regen, windje en zo’n 18 graden. Wegens werkzaamheden rijden er op 20 en 21 september geen treinen tussen Zaandam en Hoorn: de NS zet bussen in. Treinreizigers kunnen wél via Alkmaar richting Zaandam reizen. Voorinschrijving is niet meer mogelijk.

Lees ook:Dam tot Damloop viert zilveren jubileum
Lees ook:Dam tot Damloop 2015 – hardlopen van Amsterdam naar Zaandam
Lees ook:Dam tot Damloop 2013
Lees ook:Dam tot Damloop 2014
Lees ook:Dam tot Dam Loop 2014 – van Amsterdam naar Zaandam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dam tot Damloop Amsterdam

  1. Pingback: Autoloze zondag in veel binnensteden | Eropuit

  2. Pingback: Singelloop Utrecht internationaal erkend | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>