Autoloze zondag in veel binnensteden

Zondag 21 september doen 22 steden in het land één dag hun centrum voor auto’s op slot. Milieudefensie viert die dag voor de 10e keer de autoloze zondag (update 2010: klik hier). Binnensteden zijn dan het domein van fietsers en wandelaars; een aantal steden organiseren straatactiviteiten. Zo houdt Amsterdam de ‘Formula Zero Race’: racen zonder CO2-uitstoot en een recordpoging voor de langste hinkelbaan. Maastricht stelt de drukste straten open voor hardlopers en skaters. Rotterdam houdt op het Coolsingel de City Games, waar alle Rotterdamse buurten tegen elkaar uitkomen met basketbal, straatvoetbal, gaming, urban dance en street art. Tilburg heeft een rollerdisco en organiseert het Europees Stoepkrijt kampioenschap. Utrecht en Leiden hielden afgelopen zondag al hun eigen autovrije dag.

 

 

 

 

 

De autoloze zondag werd voor het eerst in 1999 gehouden; toen deden alleen Amsterdam en Deventer mee. Milieudefensie wilde op deze ‘Zonderdag’ de aandacht vestigen op het milieu. Sinds 2003 is de autoloze zondag onderdeel van de internationale Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. In 1956 kende ons land voor het eerst autoloze zondagen tijdens de Suezcrisis. Auto’s mochten toen een aantal maanden op zondag niet rijden wegens gebrek aan olie. Eind 1973 waren er ook zondagen, waarop geen auto mocht worden gereden. Arabische landen leverden toen geen olie aan Nederland, omdat wij de kant van Israël hadden gekozen in de Oktoberoorlog.

Zie ook ‘Dam tot Damloop‘ en ‘Op voeten en fietsen naar school‘.

 

 

 

 

Lees ook:Autovrije zondag 2010
Lees ook:Milieudefensie trakteert Rotterdammers met gezonde luchtbar
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Nationale Molendag 2016
Lees ook:Popfestival Breda Barst
Lees ook:Dam tot Damloop Amsterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Autoloze zondag in veel binnensteden

  1. de burger

    Zo Dát flikken jullie nooit meer! Mensen de weg naar het eigen thuis te ontzeggen, en andere, die dan blijkbaar daar in de buurt werken (op zondag?) wel door te zwaaien. En dan nog zo n jong kereltje die tegen mij durft te zeggen dat HIJ zijn geduld verliest. Uiteindlijk kwam nog een motoragent (ook van nature zéér beleefd – niet dus) en begon mij met een bon te dreigen. Goed. Nog een keer de rotonde, dan om de pion heen en wel gewoon naar huis. In Amsterdam Rivierenbuurt reden gewoon autos.
    Ik ben een brave burger, maar ik krijg steeds meer de indruk dat je in NL gewoon je recht moet nemen. Dan kijkt er ook niemand van op. Moest wel wat meer kilometers maken door deze autovrije zondag.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Popfestival Breda Barst | Eropuit

  3. Pingback: Dam tot Damloop Amsterdam | Eropuit

  4. Pingback: Op voeten en fietsen naar school 2008 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>