Nationale Boonmfeestdag: nieuwe bomen planten in het hele land

Woensdag 19 maart 2008 is het Boomfeestdag; dat wordt jaarlijks gehouden op een woensdag die het dichtst bij 21 maart ligt, het begon van de lente (2013: klik hier). Sommige gemeenten houden deze dag rond 21 september. In 1919 werd in Nederland voor het eerst een boomplantdag georganiseerd, toen op 27 november 240 leerlingen van alle lagere scholen van Arnhem nieuwe beuken plantten langs de oprijlaan van Kasteel Dorwerth. In 1956 werd in Nederland het Landelijk Comité Boomplantdag opgericht, in 1980 omgedoopt tot Comité Boomfeestdag. Sinds 1990 plant de stichting zogeheten geboortebomen voor nieuwe wereldburgers in speciale Geboortebossen. Het doel is om op symbolische wijze te laten zien dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Het eerste geboortebos ligt in boswachterij Ugchelen in Gelderland. 


Bij Dronten in Flevoland groeit sinds het jaar 2000 het Koningin Wilhelminabos: voor nabestaanden van mensen die overleden aan kanker. Koningin Wilhelmina ontving in 1948 het Nationale Geschenk (ongeveer 1 miljoen euro) vanwege haar gouden regeringsjubileum: ze bestemde dit voor de kankerbestrijding. Dat leidde in 1949 tot de oprichting van wat nu het Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding heet. Ieder jaar wordt de ‘Bomen voor het leven dag’ georganiseerd, waar duizenden mensen een boom voor de overleden dierbaren planten. Dit jaar zullen zo’n 650 kinderen van 19 scholen in Dronten en omgeving op 22 locaties in de buurt bomen en struiken planten. In Lelystad planten kinderen een stuk jong bos in een van de oudere bossen in de buurt: de Overijsselse Hout. Lelystad is in de race om ‘groenste stad van Nederland’ te worden.

Lees ook:Woensdag 22 maart: Nationale Boomfeestdag
Lees ook:Woensdag 16 maart: Nationale Boomfeestdag 2016
Lees ook:Is de Boomfeestdag niet meer van deze tijd?
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2014
Lees ook:Prinses Beatrix bij 65-jarig jubileum KWF Kankerbestrijding in DeLaMar Theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>