Nationale Boomfeestdag 2014

Op woensdag 12 maart is de 58e  Boomfeestdag (2015: klik hier), met als thema ‘Kiezen voor Bomen!’ De dag vindt altijd op de derde woensdag in maart plaats, maar omdat er op 19 maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, is het een week vervroegd. Dan kunnen kinderen en ouders en passant aandacht vragen voor bomen bij de lokale overheid. Boomfeestdag is immers een perfect PR-instrument voor het gemeentelijk groenbeleid. De nationale viering is dit jaar in Gelderland. In Park Lingezegen komen 650 kinderen uit Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe om samen met politici in gesprek te gaan over natuur en politiek, tijdens het Jeugd Groen Debat. Daarna gaan ze naar de plek langs de A325 (Nijmegen-Arnhem), waar bomen komen. Gerard Joling zingt met de 650 kinderen ‘Verloren zijn we niet’ en als afsluiter treedt boyband B-Brave op. 

 

ln 1919 was de eerste boomplantdag in Nederland: op 27 november plantten leerlingen van Arnhemse lagere scholen jonge beuken langs de oprijlaan van kasteel Dorwerth. In 1956 richtte Staatsbosbeheer een comité op dat het publiek warm moest maken voor bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1.600 kinderen. Sindsdien wordt de dag ieder jaar gevierd. Inmiddels doet ruim 80 procent van de gemeenten eraan mee en planten 115.000 kinderen ruim 200.000 bomen. In de laatste 55 jaar zijn er op deze dag meer dan tien miljoen bomen geplant: meer dan 4000 voetbalvelden. Naast de jaarlijkse Boomfeestdag organiseert de stichting activiteiten als het planten van Geboortebomen in één van de vijf Geboortebossen en de ‘Bomen-voor-het-leven-dag’ in het Koningin Wilhelminabos, een gedenkbos in Dronten voor mensen die aan kanker overleden.

Lees ook:Woensdag 22 maart: Nationale Boomfeestdag
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2012
Lees ook:Woensdag 16 maart: Nationale Boomfeestdag 2016
Lees ook:Boomfeestdag 2013
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>