Is de Boomfeestdag niet meer van deze tijd?

Op woensdag 18 maart - vlak voor het begin van de lente – vindt de 59e editie plaats van de Boomfeestdag, met als thema ‘Boom en Water’ (2016: klik hier). Een actueel thema, op de dag van de Provinciale en de Waterschapsverkiezingen. Prinses Laurentien geeft in Almere de aftrap. De Boomfeestdag lijkt op zijn retour: sinds 2008 loopt het animo terug. Veel gemeenten hebben er geen geld meer voor over en minder scholen besteden er aandacht aan. Plantten in 2008 nog 125.000 kinderen een boom of struik, vorig jaar waren dat er 115.000 en dit jaar 100.000. Daarnaast zijn er 30.000 volwassenen die samen 200.000 bomen en struiken planten. Sinds de eerste Boomfeestdag zijn er in ons land 11 miljoen bomen geplant.

De aandacht voor de natuur op scholen neemt af, aldus directeur Peter Derksen van de Stichting Nationale Boomfeestdag in de Telegraaf: scholen besteden volgens hem steeds meer aandacht aan taal en rekenen en ‘hooguit nog een kwartier per week’ aan biologie. Dit jaar doen 3.300 klassen mee, vorig jaar waren dat er nog 4.000. Derksen betreurt het dat steeds meer gemeenten het laten afweten: ‘Een gemeente is maar tussen de 1500 en 2000 euro kwijt als die meedoet aan Boomfeestdag.’

In 1919 was de eerste boomplantdag in Nederland: op 27 november plantten leerlingen van Arnhemse lagere scholen jonge beuken langs de oprijlaan van kasteel Dorwerth. In 1956 richtte Staatsbosbeheer een comité op dat het publiek warm moest maken voor bomen en bossen. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1.600 kinderen. Sindsdien wordt de dag ieder jaar gevierd. Naast de jaarlijkse Boomfeestdag organiseert de stichting activiteiten als het planten van Geboortebomen in één van de vijf Geboortebossen en de ‘Bomen-voor-het-leven-dag’ in het Koningin  Wilhelminabos, een gedenkbos in Dronten voor mensen die aan kanker overleden.

Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2014
Lees ook:Woensdag 16 maart: Nationale Boomfeestdag 2016
Lees ook:Woensdag 22 maart: Nationale Boomfeestdag
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2012
Lees ook:Nationale Boomfeestdag 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>