Hollandse Nieuwe beleeft rampjaar

IMG_20160615_171115Het is een rampjaar voor de Hollandse Nieuwe. Dat schrijft het AD in zijn jaarlijkse Nationale Haringtest, dit jaar voor de 29e keer (2011: klik hier). De haring is  minder vet dan vorig jaar en het schort nogal aan vakmanschap van de detailhandel, aldus het AD. Onder druk van de commercie wordt de vis veel te vroeg uit zee gehaald, aldus de krant. De haring is dit jaar veel minder vet. Door de koude winter konden de haringen minder voedsel vinden en minder snel groeien. Vroeger werd na een strenge winter gewacht met visvangst, zegt AD keurmeester Aad Taal.

Omdat veel haring onder de maat is, komt het volgens Taal aan op vakmanschap in de winkels, maar dat valt tegen. Van de 105 geteste vishandels komen er 58 met een onvoldoende uit de bus; in 20 zaken kon de vis rechtstreeks de vuilnisbak in met het predicaat ‘oneetbaar/bedorven’. Niet één van de tien bezochte supermarkten biedt volgens het AD goede Hollandse Nieuwe. De beste haring komt van Kees Koning uit Rijswijk, die al tweemaal als beste uit de bus kwam. Tweede staat Atlantic in Leiden, derde Simonis in den Haag, vierde Oosterschelde in Bergen op Zoom en vijfde Schmidt Zeevis in Rotterdam. Vishal Harderwijk eindigde op de laatste plaats. Veel haring wordt op een te hoge temperatuur verkocht. Wettelijk moet dat op maximaal 7 oC, maar bij één op de drie was dat 10 oC of hoger. De hoogst gemeten temperatuur was maar liefst 21,9 oC.

Lees ook:Helft Hollandse nieuwe onder de maat
Lees ook:Eerste nieuwe haring is binnen
Lees ook:Nieuwe haringseizoen begint
Lees ook:Eerste nieuwe haring 2011 is binnen
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen: Hollandse nieuwe!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>