Zaterdagnacht moet de klok een uur vooruit

Zaterdagnacht 28 maart 2009 gaat de zomertijd in: dan moeten we de klok een uur vooruit zetten, van 02.00 naar 03.00 uur (2012: klik hier). Een uur minder slapen dus. Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. Zonder zomertijd zou het ‘s morgens om half vier al licht worden. Het scheelt in energieverbruik, omdat we de lampen ‘s avonds later aan kunnen doen. In de Europese Unie loot de zomertijd van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober. De Belgen hebben het over ‘zomeruur’ en internationaal heet het Daylight Saving Time of DST. Ongeveer 70 landen kennen tegenwoordig zomer -en wintertijd.

 

De Engelsman William Willet stelde in 1907 voor om wat te doen aan de ‘waste of daylight’ (verspilling van daglicht), maar de Britse regering ging niet overstag. De Duitsers pasten tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst zomertijd toe. De Britten volgden daarna snel. In de Tweede Wereldoorlog werd het opnieuw ingevoerd. In 1973 zorgde de oliecrisis voor het zoeken naar energiebesparende maatregelen. Frankrijk was het eerste land dat (in 1976) de zomertijd invoerde. Veel landen volgden, Nederland in 1977. De zomertijd is niet hetzelfde als de zonnetijd: officieel staat de zon in de zomertijd om 13.00 uur op haar hoogste punt, maar dat hangt af van de plek waar men zich bevindt. In het meest oostelijke deel van ons land (Nieuweschans in Groningen) staat de zon om 13.31 uur op haar hoogste punt; in het meest westelijke deel (De Panne in West-Vlaanderen) om 13.50 uur.

Lees ook:Zaterdagnacht begint zomertijd: klok uur vooruit
Lees ook:Zaterdag begint de zomertijd: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdag gaat zomertijd in: klok uur vooruit, uurtje minder slaap
Lees ook:Zomertijd gaat in: zaterdagnacht klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdagnacht gaat de zomertijd in

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zaterdagnacht moet de klok een uur vooruit

  1. Pingback: De Mijlen van Zeist | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>