Zaterdagnacht gaat de zomertijd in

Zaterdagnacht 27 maart 2010 gaat de zomertijd in: dan moeten we de klok een uur vooruit zetten, van 02.00 naar 03.00 uur (2012: klik hier). Een uur minder slapen dus. Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. Zonder zomertijd zou het ’s morgens om half vier al licht worden. Het scheelt in energieverbruik, omdat het een uur langer licht blijft en we daarom de lampen later aan kunnen doen. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

 

De Belgen hebben het over ‘zomeruur’ en internationaal heet het Daylight Saving Time of DST. Ongeveer 70 landen kennen tegenwoordig zomer –en wintertijd. De Engelsman William Willet stelde in 1907 voor om wat te doen aan de ‘waste of daylight’ (verspilling van daglicht), maar de Britse regering ging niet overstag. De Duitsers pasten tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst zomertijd toe. De Britten volgden daarna snel. In de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd opnieuw ingevoerd. In 1973 dwong de oliecrisis om na te denken over energiebesparende maatregelen. Frankrijk was het eerste land dat in 1976 de zomertijd invoerde. Veel landen volgden, Nederland in 1977. De zomertijd duurt tot 31 oktober. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug. De zomertijd is niet hetzelfde als de zonnetijd: de plaatselijke tijd, gemeten op een zonnewijzer. Officieel staat de zon in de zomertijd om 13.00 uur op haar hoogste punt, maar dat hangt af van de plek waar men zich bevindt. Hoe verder richting westen, des te later de zon haar hoogste punt bereikt.

Lees ook:Zaterdagnacht moet de klok een uur vooruit
Lees ook:Zaterdagnacht begint zomertijd: klok uur vooruit
Lees ook:Zaterdag begint de zomertijd: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zomertijd gaat in: zaterdagnacht klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdagnacht 26 maart gaat de zomertijd in: klok uur vooruit zetten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>