Zaterdagnacht begint zomertijd: klok uur vooruit

Zaterdagnacht 26 maart 2011 gaat de zomertijd in en gaat de klok een uur vooruit, van 02.00 naar 03.00 uur (2012: klik hier). Een uur minder slapen dus, in de nacht na Earth Hour (2013: klik hier), wanneer mensen over de hele wereld om 20.30 uur plaatselijke tijd het licht een uur doven. Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. ‘s Morgens is het een uur later licht, ’s avonds een uur later donker. Zonder zomertijd zou het ‘s morgens om half vier al licht worden. Het scheelt in energieverbruik, omdat we de lampen ‘s avonds later aan kunnen doen.

De Belgen spreken van ‘zomeruur’ en internationaal heet het Daylight Saving Time of DST. Zo’n 70 landen doen eraan mee. In de Europese Unie loopt zomertijd van het laatste weekend in maart tot en met het laatste weekend in oktober: dit jaar is dat op 29/30 oktober. De Engelsman William Willet stelde in 1907 voor om wat te doen aan de waste of daylight (verspilling van daglicht), maar de Britse regering ging niet overstag. De Duitsers wél: tijdens de Eerste Wereldoorlog; de Britten volgden daarna snel. In de Tweede Wereldoorlog werd zomertijd opnieuw ingevoerd. In 1973 dwong de oliecrisis tot energiebesparingen. Frankrijk was het eerste land dat de zomertijd invoerde: in 1976. Veel landen volgden, Nederland in 1977. De zomertijd is niet hetzelfde als de zonnetijd: officieel staat de zon in de zomertijd om 13.00 uur op haar hoogste punt, maar dat hangt af van de plek waar men zich bevindt. In het meest oostelijke deel van ons land (Nieuweschans in Groningen) staat de zon om 13.31 uur op haar hoogste punt; in het meest westelijke deel (De Panne in West-Vlaanderen) om 13.50 uur.

Lees ook:Zaterdag begint de zomertijd: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdag gaat zomertijd in: klok uur vooruit, uurtje minder slaap
Lees ook:Zomertijd gaat in: zaterdagnacht klok uur vooruit zetten
Lees ook:Zaterdagnacht 26 maart gaat de zomertijd in: klok uur vooruit zetten
Lees ook:Niet vergeten: zaterdagnacht gaat zomertijd in en gaat de klok een uur vooruit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>