Hoogwater in Rotterdam en Dordrecht

In het centrum van Rotterdam zijn vrijdagmorgen de kades ondergelopen. Op het Noordereiland stond het water hier en daar tot kniehoogte. Ook het Oosterkade, de Maasboulevard en het Scheepvaartkwatier liepen onder, maar rond 09.00 uur was de situatie weer normaal. In Dordrecht stond het water rond 08.00 uur 2.30 meter boven NAP. Een deel van het historisch centrum stond onder water, maar het water is inmiddels weggetrokken. Gisteren konden inwoners bij de gemeente zandzakken halen. Aan de westkust was rond 04.30 uur de hoogste waterstand bereikt sinds 1953. De Oosterscheldekering werd voor hete eerst sinds 2007 gesloten.

Het water is nu aan het zakken. Rond 16.00 uur wordt weer een hoge waterstand verwacht, maar volgens de dijkgraaf zal die niet zo hoog zijn als afgelopen nacht. De dijken zijn de hele nacht bewaakt. De dijkgraaf denkt niet dat er veel schade aan de dijken is opgelopen, maar er zijn wel stukken duinen weggeslagen langs de Noordzeekust. Bij verzekeraars zijn duizenden schademeldingen binnengekomen; volgens de verzekeraars zal de schade een stuk minder hoog uitvallen dan de vorige storm in oktober. In het noorden staat het water ook hoog, in Delfzijl slechts één centimeter onder het record van 4.83 meter uit november 2006. De dijken in het noorden moeten een waterstand van 6 meter aankunnen, maar door de harde wind, regen, hagel, sneeuw en ook nog eens springtij ging het behoorlijk tekeer en werden dijkbewakers er vannacht wel op uitgestuurd om de dijken in de gaten te houden. De dijkdoorgangen blijven vrijdag de hele dag gesloten, omdat vanmiddag rond 16.00 uur opnieuw hoogwater met een waterstand van een meter op 4 wordt verwacht.

Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Hoogste waterpeil Rijn sinds 2003
Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Waterpeil Maas bij Maastricht zakt alweer
Lees ook:Hoogwater in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>