Hoogwater in Nederland

Op verschillende plaatsen nemen waterschappen voorzorgsmaatregelen tegen hoogwater. Door de regen van de afgelopen dagen in Duitsland en Zwitserland zijn de waterstanden in de rivieren hoog. Het water stroomt via ons land naar zee. Uiterwaarden en kades lopen onder water. In Zuid-Limburg is de Geul op een aantal plaatsen buiten de oevers getreden. Langs de Maas komen demontabele dijken en pompen.  Ook gaan waar nodig beekmondingen  en sluisdeuren dicht en komen er zandzakken, ook langs Aa, Lek, IJssel en Roer.

 

De provincie Friesland beleeft een kletsnatte kerst. Normaal gesproken wordt het water via spuisluizen afgevoerd naar zee, maar door de hoge waterstand van de Waddenzee en het Lauwersmeer is dat nu niet mogelijk. Het waterschap Wetterslip Fryslân heeft het Woudagemaal in Lemmer aangezet om water op het IJsselmeer te spuien,. Dat moet helpen de waterstand in de Friese meren en kanalen op peil te houden. Op tweede kerstdag komen veel belangstellenden voor het stoomgemaal: aan het begin van de middag stond er een rij van twee uur. Het is het oudste nog werkende stoomgemaal en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lees ook:Woudagemaal Friesland wegens hoogwater opgestart
Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Limburg neemt maatregelen tegen hoogwater
Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Hoogwater in Rotterdam en Dordrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>