Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren

De zware regenval van de laatste tijd in Duitsland leidt in ons land tot hoge waterstanden in de rivieren. Donderdag-ochtend wordt in de Rijn bij Lobith (waar de rivier ons land binnenkomt) de waterstand van 12 meter boven NAP overschreden. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil vrijdag tot 12.50 meter stijgt: uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

Extreem hoog is de waterstand daarmee nog niet: in 2013 kwam het peil een meter hoger. De lager gelegen uiterwaarden van de rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel kunnen onder water lopen. In de Maas staat het water vedel minder hoog. Om de waterafvoer te vergroten worden de stuwen in de Nederrijn en de Lek bij Hagestein en Amerongen geopend, net als de stuwen bij Driel.

Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Hoogwater Rijn, Waal en IJssel in aantocht
Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>