Hoogwater in Nederland

Was er in de herfst nog sprake van extreme droogte, nu kamt het noorden van het land met hoogwater. Het heeft vooral gisteren stevig geregend. Alle gemalen en pompen in Groningen, Friesland en Drenthe draaien op volle toeren om het regenwater af te voeren naar zee en het IJsselmeer. Door een ongunstige windrichting is het lastig om het water op de gebruikelijke manier weg te pompen. De waterschappen in het noorden maken zich zorgen over het snel stijgende water: in 14 jaar stond het niet zo hoog en er komt nog meer bij.

Bij Groningen is onder meer de waterberging Peizermade in gebruik genomen. In Friesland worden polders onder water gezet om de druk van de dijken te halen. De waterschappen bereiden zich voor op het nog sneller stijgende water, als morgen meer regen gaat vallen. Het KNMI verwacht morgen opnieuw storm met 6 tot 10 milliliter neerslag en harde windstoten. Het Overijsselse waterschap Regge en Dinkel plaatst zandzakken bij een stuw bij Archem in de Regge. Daar zijn gaten gevonden. Uit voorzorg gaat de Algakering in de Hollandsche IJssel tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel (zie foto) vanwege de hoge waterstand drie dagen dicht. Deze kering ging in 1958 als eerste van de Deltawerken in bedrijf en beschermt één van de laagst gelegen gebieden van het land. Ook Rotterdam is alert vanwege de overvloedige regenval, maar de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg hoeft nog niet omlaag. Dat moet pas als de waterstand hoger is dan 3 meter boven NAP, maar volgens de brandweer is de stand is op dit moment 2.10 meter boven NAP.

Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Waterstand rivieren steeds lager
Lees ook:Zeer hoge waterstand verwacht door storm en springtij
Lees ook:Hoogwater in Rotterdam en Dordrecht
Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>