Koudegolf in Nederland een feit

Voor het eerst sinds 15 jaar is in Nederland sprake van een koudegolf. Daarvoor moet het in de Bilt minstens vijf dagen vriezen, waarvan drie nachten met meer dan tien graden onder nul. De afgelopen nacht was dat voor de derde achtereenvolgende nacht het geval. Zondag 29 januari was de laatste dag boven het vriespunt. De laatste koudegolf in ons land was in 1997.

 

De kou van de afgelopen dagen komt mede door het sneeuwdek: bij een heldere hemel straalt het aardoppervlak ’s nachts veel warmte uit. Gisteren werden in Nederland de laagste temperaturen in 27 jaar gemeten. Lelystad had het record met min 22,9 graden. Sinds 1901 kwam er 32 keer een koudegolf voor in Nederland. De laatste koudegolf in 1997 eindigde met een Elfstedentocht: die kon bij 22 koudegolven plaatsvinden.  Of dat dit jaar ook gebeurt, is nog even afwachten, al lijken de omstandigheden niet slecht: het ziet ernaar uit dat het weer komende week constant blijft. ‘Tot en met volgende week zondag dik winter. Dit wordt echt serieus’, twitterde Gert Hiemstra, weerman van de NOS.

Lees ook:Koudegolf op komst
Lees ook:Koudste winter sinds 1996 – meeste sneeuw sinds 1979
Lees ook:Elfstedentocht voorlopig niet in zicht
Lees ook:Sinds 1998 ‘s-nachts niet meer zo koud geweest
Lees ook:Koudste Pasen sinds 1964, kouder dan afgelopen Kerst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>