Elfstedentocht voorlopig niet in zicht

Het is winter in Nederland en dat blijft het voorlopig ook, maar voorlopig kan ‘Het giet oan’ nog niet klinken: een Elfstedentocht zit er zeker dit jaar niet meer in (februari 2012: klik hier). Rond kerstmis groeide het ijs in Friesland niet genoeg aan en vandaag dooit het er licht. Woensdag en donderdagnacht gaat het flink vriezen, met temperaturen onder de min tien graden, maar dat zal niet genoeg zijn om nog vóór Oudejaar de tocht der tochten te kunnen verwachten.

‘Dat kunnen we echt vergeten’, aldus Meteoconsult. Daarvoor is over het hele traject een ijsdikte van vijftien centimeter vereist. Op veel plekken ligt helemaal nog geen ijs: daar hindert de wind aangroei van ijs. Vorige week zei de directeur van Meteoconsult dat de Elfstedentocht nog voor de jaarwisseling kon plaatsvinden, omdat toen strenge vorst in het verschiet lag. Volgens het weerinstituut is het op dit moment moeilijk te voorspellen hoe koud het wordt: ‘het kan gaan dooien, maar na een kwakkelperiode kan de kou ook weer terugkeren.’ Als de tocht er komt, wil Irene Wüst ‘koste wat het kost’ van de partij zijn: ‘Door de Elfstedentocht van 1997 ben ik ooit met schaatsen begonnen, zó inspirerend was dat.’

Lees ook:Voorlopig geen Elfstedentocht
Lees ook:Elfstedentocht: ijs noord-Friesland prachtig, zuidoosten belabberd
Lees ook:Primeur Overijssel: donderdag eerste toertocht
Lees ook:Komt er ooit nog een Elfstedentocht?
Lees ook:Pak sneeuw vertraagt groei natuurijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>