Koudegolf op komst

Nederland moet zich opmaken voor een koudegolf. Naar verwachting gaat het de komende dagen opklaren en kan het gaan vriezen van -10 tot -15 graden. Er is sprake van een koudegolf, wanneer het kwik in De Bilt vijf dagen achtereen niet boven nul uitkomt en de temperatuur op in het ieder geval drie dagen niet boven de -10 graden uitkomt. Het vriest inmiddels een week, maar door bewolking werd het niet koud genoeg voor een koudegolf.

Wanneer het kwik in De Bilt tot en met komende zaterdag onder nul blijft, wordt dat de dertiende dag op rij. In de winter van 1962/1963 was voor de laatste keer een koudegolf, met een duur van dertien dagen. Voor schaatsliefhebbers zag het er afgelopen zondag slecht uit. Sneeuw heeft de ijspret verziekt: door sneeuw en harde wind is het natuurijs verzwakt. Veel marathons en wedstrijden op natuurijs moesten worden afgelast en de kans op een Elfstedentocht is voorlopig miniem. Een aantal natuurijsbanen hebben genoeg ijs om open te zijn voor het publiek: zie de website van de KNSB. Overijssel krijgt donderdag de primeur: de eerste toertocht op natuurijs. De dag erop vindt op het Veluwemeer bij Elburg het NK Marathon op natuurijs plaats.

Lees ook:Dit weekend kans op hittegolf
Lees ook:Koudegolf in Nederland een feit
Lees ook:Koudste winter sinds 1996 – meeste sneeuw sinds 1979
Lees ook:Strijd om eerste marathon op natuurijs barst los
Lees ook:Juli begint tropisch warm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>