Leidse Lakenfeesten 2012

Donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli 2012 luidt Leiden de zomer in met de 27e editie van de Leidse Lakenfeesten (2013: klik hier). In de 17e eeuw was Leiden de Lakenstad van Holland en tot in de 19e eeuw was de stad voor een groot deel afhankelijk van de textielindustrie. Vaste onderdelen zijn onder meer de Peurbakkentocht, de Dragonboatraces, de zomerkermis en live muziek.

Donderdag opent de kermis op de Beestenmarkt en Leiden Culinair: culinair genieten op de Garenmarkt, met 20 deelnemers. De Peurbakkentocht verhuist naar de vrijdag (klik hier voor impressie 2011 op YouTube). Eigenlijk worden de Lakenfeesten altijd op donderdag met deze kleurrijke stoet door de Leidse grachten geopend, maar de organisatie rekende er bij de voorbereiding op dat Oranje de halve finale op donderdag zou halen. Overdag is Peurbakkenmarkt, vanaf 19.00 uur de Peurbakkentocht en daarna het Peurbakkenfeest op het Stadhuisplein. Peurbakken stammen uit de tijd dat de lakenindustrie ineenstortte en Leiden in verval raakte. De armoede was zo groot, dat bewoners met platte schuitjes in het water naar paling peurden om aan eten te komen.

 

Het oude ambacht van maken en verven van Leids laken komt tot leven bij de expositie Het blauw van het Leidse laken in viltgalerie Lopsen. Zaterdag en zondag is het Pieterskerkplein het domein van het Midzomerfeest, met markt, nostalgische kermis en kinderdorp. De Dragonboatraces staan na een jaar ‘afwezigheid’ weer op het programma: vanaf 11.00 uur in de gracht van de Apothekersdijk. Zaterdag is het Galgenwater/Stadstimmerwerf vanaf 15.00 uur het decor voor Morspop en het Stadhuisplein vanaf 21.00 uur voor de openlucht disco Ongekend Outdoor. Om 19.30 uur openen de Leidse musea hun deuren voor de vierde Museumnacht Leiden, met workshops, bands, dj’s en speciale rondleidingen. Zondagmiddag klinkt het Nederlandse levenslied op het Stadhuisplein tijdens het Leids Sterrengala.

Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2014
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2013
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2011
Lees ook:Leidse Lakenfeesten – 23 t/m 26 juni
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>