Leidse Lakenfeesten 2011

Donderdag 23 tot en met zondag 26 juni 2011 luidt Leiden de zomer in met de 26e editie van de Leidse Lakenfeesten (2013: klik hier). In de 17e eeuw was Leiden de Lakenstad van Holland en in de 19e eeuw was de stad economisch gezien voor een groot deel afhankelijk van de textielindustrie. Het programma is in grote lijnen hetzelfde als andere jaren, al kijkt de organisatie met argusogen naar de buienradar. De  Lakenfeesten vinden vanwege vroege schoolvakanties twee weken eerder plaats dan anders.

 

Traditietrouw starten de feesten donderdag om 19.00 uur met de Peurbakkentocht: een bonte stoet versierde boten door de grachten, met daarna het Peurbakkenslotfeest op het Stadhuisplein. Peurbakken stammen uit de tijd dat de lakenindustrie ineenstortte en Leiden in verval raakte. De armoede was zo groot, dat bewoners met platte schuitjes in het water naar paling peurden om aan eten te komen. Donderdag staat Leiden Culinair  vier dagen op de Garenmarkt, met gerechten van 16 restaurants en muzikaal entertainment. Vrijdag gaat de Zomerkermis op de Beestenmarkt open (en blijft er tot en met maandag 27 juni), zijn er muziekshows op het Stadhuisplein en begint om 20.00 uur de derde Leidse Museumnacht, met speciale activiteiten in acht Leidse musea.

 

Zaterdag staat de Leidse Warenmarkt in het centrum en zondag het Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet en een verzamel –en curiosamarkt op de Breestraat. Op het Stadhuisplein treden zondagmiddag lokale artiesten op tijdens het Leids Sterrengala. De Lakenfeesten eindigen dit jaar eigenlijk pas een week later met de 19e  editie van het Open Leids Kampioenschap Dragonbootraces. Omdat de Lakenfeesten twee weken vervroegd zijn, kreeg deze wedstrijd een agendaprobleem. De races zijn onderdeel van een competitie: daardoor kan niet zomaar een andere datum worden gekozen. Volgens jaar is het de bedoeling dat de Drakenbootraces weer binnen het programma van de Lakenfeesten passen.

Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2014
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2012
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2013
Lees ook:Leidse Lakenfeesten – 23 t/m 26 juni
Lees ook:Leidse Lakenfeesten 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>