Voorlopig geen Elfstedentocht

De Elfstedentocht komt er voorlopig niet. ‘Wij kunnen op dit moment geen tocht uitschrijven. Er zijn delen waar het ijs nog maar 8-9 centimeter dik is. De weersverwachtingen brengen ons geen verbeteringen tot zondag. Het is een moeilijk maar unaniem besluit van alle rayonhoofden.’ Dat zei voorzitter Wiebe Wieling op de persconferentie in Leeuwarden na de vergadering van rayonhoofden. Wat er na alle voorbereidingen wel ligt, is een prachtige ijsvloer om individueel gebruik van te maken, maar voor 16.000 schaatsers tegelijkertijd is het ijs niet dik genoeg en de kwaliteit onvoldoende.

 

Na tien dagen vorst was er veel ijsgroei, maar ‘we hebben niet de tijd om genoeg ijsgroei te krijgen. De laatste dagen zijn we ijs kwijtgeraakt’. Maandag is met prikkers op het Slotermeer rondgegaan: het ijs was er onvoldoende. Het belangrijkste blijft: geen gevaar, veiligheid staat voorop. Wieling: ‘We hebben het gevoel dat we vlak voor de streep zitten en het niet halen. We blijven zitten met het gevoel van frustratie.’ Er zijn weerkaarten die voorspellen dat de vorst volgende week terugkeert. ‘Als die vorstperiode weer inzet, staan we paraat’, aldus Wieling, ‘Maar we gaan niet speculeren.’ Het zou niet de eerste keer zijn dat er tóch nog een Elfstedentocht komt, nadat een eerste keer was afgeblazen, zoals in 1986, toen het op het laatste nippertje, op 26 februari 1986, tóch mogelijk bleek.

Lees ook:Elfstedentocht: ijs noord-Friesland prachtig, zuidoosten belabberd
Lees ook:Elfstedentocht voorlopig niet in zicht
Lees ook:Friezen knokken voor hun Elfstedentocht
Lees ook:Annuleringsverzekering als Elfstedentocht doorgaat
Lees ook:Koudegolf op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>