Friezen knokken voor hun Elfstedentocht

IMG_20160516_161248Nederland hoopt erop, Friesland knokt ervoor: de Elfstedentocht. Vannacht was het met min 15 graden de koudste nacht van 2012, maar het wordt minder koud. Het KNMI voorspelt vanaf zondag ‘waarschijnlijk’ invallende dooi. De Tocht der Tochten kan uiterlijk zondag plaatsvinden, daarna is de kans erop verkeken, vrezen de weerkundigen. De Friezen laten het er niet bij zitten en trekken er massaal op uit om voor hun Elfstedentocht te knokken. In steden op de route zijn honderden vrijwilligers bezig de sneeuw van het ijs te vegen, om snellere ijsgroei te bevorderen.

 

Nadat gisteren op het Slotermeer een veegmachine door het ijs zakte, wordt de sneeuw op de ‘ouderwetse’ manier aangepakt: er wordt met de hand geveegd. Zo kunnen vrijwilligers in Sneek zich melden op de Geeuwkade en zijn in Harlingen zo’n tweehonderd leerlingen van de Maritieme Academie aan het werk.  In het riviertje de Luts, altijd één van de zwakke plekken op de route, wordt het ijs stukgehakt, met de bedoeling dat het ijs er sterker van wordt. Het gaat erom spannen: komt-ie er of komt-ie er niet? Iedereen in spanning op de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden, Wiebe Wieling. Er is nóg een vraag, waarop alleen hij het antwoord weet: áls de Tocht der Tochten er komt, wat gaat hij dan zeggen? Legendarisch zijn ‘It Sil Heve’ uit 1985 en ‘It Giet Oan’ uit 1997. Op de persconferentie van gisteren zei Wieling ‘al drie jaar te weten’ wat zijn woorden zullen zijn.

Lees ook:Komt er ooit nog een Elfstedentocht?
Lees ook:Elfstedentocht voorlopig niet in zicht
Lees ook:Voorlopig geen Elfstedentocht
Lees ook:Annuleringsverzekering als Elfstedentocht doorgaat
Lees ook:Elfstedentocht: ijs noord-Friesland prachtig, zuidoosten belabberd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>