Tabaksmuseum Niemeyer gaat dicht

Het Niemeyer Tabaksmuseum in Groningen gaat dicht: op 1 januari 2011 houdt het museum op te bestaan. Tabaksfabrikant Niemeyer vindt het niet langer maatschappelijk verantwoord om rookwaar in een museum te tonen. Daarnaast moet de fabrikant van onder meer shag bezuinigen, omdat de verkoop daalt. Het museum werd eind jaren ’50 opgericht, kwam voort uit een privé-verzameling en toonde de geschiedenis van het gebruik van tabak vanaf de ontdekking in Amerika in de 15e eeuw tot nu.

 

De afgelopen jaren was het museum gehuisvest in het Noordelijk Scheepvaart Museum Groningen. Niemeyer maakte bekend de collectie ‘op professionele wijze over te dragen of te verkopen’. In een advertentie in landelijke dagbladen roept het bedrijf voormalige schenkers en verkopers om zich te melden. Mensen die voorwerpen schonken aan het museum. Kunnen tot 1 november contact opnemen om het terug te krijgen. Verkopers kunnen hun objecten tegen de huidige taxatiewaarde terugkopen. Andere stukken worden geveild of aangebonden aan andere musea.  Stukken die een band hebben met Noord-Nederland, zoals Fries zilverwerk en verpakkingen, worden gedoneerd aan het scheepvaartmuseum.

Lees ook:Jacht op valkuilengraver van Helden
Lees ook:Scheringa museum mogelijk afgebroken
Lees ook:Expositie gevonden voorwerpen in de trein op Amsterdam Centraal
Lees ook:Vierhonderd jaar studenten in Groninger Museum
Lees ook:Land van Maas en Waal: voor de tweede keer honderden fruitbomen doorgezaagd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>