Oude Kerk en Humanistisch Verbond: Once in a lifetime – vanaf donderdag 12 mei

Donderdag 12 mei tot en met 28 augustus presenteert de Oude Kerk in Amsterdam in samenwerking met het Humanistisch Verbond Once in a Lifetime, een tentoonstelling over de vergankelijkheid van het leven. Omgaan met sterfelijkheid is niet gemakkelijk, tegelijkertijd is het besef van eindigheid ook een voorrecht en een bron van kracht. Juist omdat ons bestaan vergankelijk is, kunnen we er betekenis aan geven. Welke sporen laat je na? Hoe ga je om met de tijd die je rest? De Vlaamse schrijver David van Reybrouck stelt: ‘Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is.’ Deze gedachte vormt de kern van de tentoonstelling (bron: persbericht).

De tentoonstelling toont bestaand en nieuwe werk van acht kunstenaars uit binnen- en buitenland: schilderijen, sculpturen, ruimtelijke installaties en film- en videowerken. Het geheel biedt een waaier aan perspectieven en reflecties op het mysterie van leven en dood. Zo toont de Amerikaanse filmmaker Stan Brakhage ons de geboorte van zijn eerste kind in een even rauwe als intieme film. Yehudit Sasportas dompelt de kijker onder in een video-installatie van een apocalyptisch landschap dat onbewuste gevoelens van verlies en angst oproept. De ruimte van de Oude Kerk daagt daarbij uit tot een experimentele manier van presenteren, waarbij de kunstwerken direct een relatie aangaan met de religieuze symboliek, geschiedenis en architectuur van het gebouw.

De Nederlandse kunstenaar Job Koelewijn maakte een zee van kleurrijke, geurende bloemen op de zerkenvloer van de Oude Kerk, ter nagedachtenis aan de doden die er al eeuwen begraven liggen. Het oudste gebouw van Amsterdam is ‘een frisse nieuwkomer in de wereld van hedendaagse kunst’, dat de Oude Kerk als (immaterieel) erfgoed verbindt met hedendaagse kunst. Het Humanistisch Verbond onderzoekt als levenbeschouwelijke organisatie de menselijke conditie en onze omgang met leven en dood. Humanisten putten inspiratie uit vele bronnen waaronder literatuur, filosofie en beeldende kunst. In het religieuze gebouw vormt het seculiere gedachtengoed van het humanisme een spannend tegenlicht.

In aanvulling op de tentoonstelling is er een publieksprogramma, met wandelgesprekken, lezingen, debatten, films, workshops en een cursus. Dit intensieve programma nodigt de deelnemers uit om te reflecteren op het voorbijgaande karakter van het bestaan en de betekenis hiervan in hun dagelijks leven. Maar let op: Once in a Lifetime gaat niet alleen over ouder worden en doodgaan: vergankelijkheid is leeftijd-overstijgend, ieder moment in ons leven is immers vergankelijk, los van hoe oud je bent. Once in a Lifetime is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Sluyterman van Loo, KunstenIsraël, de Israëlische Ambassade, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Donderdag 12 mei t/m zondag 28 augustus 2016

Openingstijden: ma – za 10:00 – 18:00 uur | zo 13:00 – 17:30 uur

Toegangsprijs: € 10,- (gratis met Museumkaart)

Oudekerksplein 23, de Wallen, Amsterdam

Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk in Amsterdam: vanaf 19 mei
Lees ook:Oude Kerk Amsterdam toont nieuw werk Marinus Boezem
Lees ook:Stedelijk Museum met ‘Heilig Vuur’ in Nieuwe Kerk
Lees ook:Oude Kerk Amsterdam lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn
Lees ook:Tentoonstelling Marinus Boezem in Oude Kerk verlengd tot en met 30 april

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>