Maandag 11 april lanceert de Oude Kerk in Amsterdam een nieuwe luisterroute: een geluidswandeling van een uur die meer is dan een doorsnee audiotour. Met verhalen, interviews en muziek leidt actrice Halina Reijn de bezoekers door het oudste gebouw van Amsterdam. Aan bod komen de geschiedenis van de kerk, historische personages, verborgen verhalen waarvan menig bezoeker geen weet heeft, hedendaagse kunst en hedendaagse kunstenaars. De Nederlands- én Engelstalige luisterroute is vanaf 11 april gratis verkrijgbaar bij de Oude Kerk of via www.oudekerk.nl (bron: persbericht).
Zie ook: Nationale Museumweek 2016
In de luisterroute geeft Halina Reijn een verrassende impressie van de kerk. De bezoeker ontdekt het huisje van mevrouw Bijtelaar, hoort over de kapel waar Rembrandt in ondertrouw ging, over de vrouw die haar pantoffel naar Maria gooide en over de relatie tussen de Kerk en de raamprostitutie rondom het gebouw. Ook andere betrokkenen doen in de luisterroute hun verhaal. Zo is er een ‘ontmoeting’ met kunstenaar Sara Vrugt, die een bijzonder project met de kerkstoelen uitvoerde. Je hoort oud-prostituee Mariska Majoor, die vertelt over de oorsprong van de prostitutie op de Wallen. En directeur Jacqueline Grandjean vertelt over de Japanse kunstenaar Atzu die een kunstwerk op het dak van de kerk maakte.
De vertelster leidt haar gehoor stap voor stap door het monumentale gebouw en geeft uitleg en commentaar bij alles wat zij onderweg samen tegenkomen. Interviews met medewerkers, historische geluidsopnamen en muziek maken onderdeel uit van de vertelling. De bezoeker krijgt zodoende het gevoel door een film te lopen. ‘Met de luisterroute maken erfgoedinstellingen een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf’, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema.
De Oude Kerk is een belangrijk religieus monument in het hart van de Amsterdamse Wallen. Het is een ontmoetingsplek en vrijplaats waar architectuur, woord, beeld, rituelen en gedachtevorming de geest van onze tijd en die van vorige eeuwen blootleggen. In onze snel veranderende, pluriforme maatschappij wil de Oude Kerk haar publiek laten nadenken over de wereld om zich heen. Na een omvangrijke restauratie tussen 1955 en 2013 profileert de Oude Kerk zich als historisch monument met hedendaagse kunst, in het hart van de Wallen.
Lees ook:Oude Kerk Amsterdam toont nieuw werk Marinus Boezem
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk in Amsterdam: vanaf 19 mei
Lees ook:Tentoonstelling Marinus Boezem in Oude Kerk verlengd tot en met 30 april
Lees ook:Oude Kerk en Humanistisch Verbond: Once in a lifetime – vanaf donderdag 12 mei
Lees ook:Iswanto Hartono van 29 september tot en met 15 november in de Oude Kerk