Oude Kerk Amsterdam toont nieuw werk Marinus Boezem

IMG_20160514_134504Marinus Boezem ontwikkelt nieuw werk dat de Amsterdamse Oude Kerk van 24 november tot 26 maart omtovert tot een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen of verdwijnen. Boezem ontwikkelde ideeën die samenkwamen in een intensief begrip van zwaartekracht. Zo brengt bijvoorbeeld een lift je tot 15 meter hoog, als deux ex machina (Latijn voor ‘god uit een machine’), je tot aan het hoogste kerkraam. Op deze duizelingwekkende hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief. Bij het raam heeft de kunstenaar voor de bezoeker een persoonlijke boodschap achtergelaten (bron: persbericht).

De Oude Kerk (ca. 1305) is het oudste gebouw en de jongste kunstinstelling van Amsterdam. De laat-gotische kerk Het is een belangrijk religieus monument midden op de Amsterdamse Wallen, een ontmoetingsplek en vrijplaats waar de architectuur, woord, beeld, rituelen en gedachtenvorming van onze tijd en die van vorige eeuwen blootleggen. In de kerk liggen bekende Amsterdammers begraven, onder wie de componist Jan Pietersz. Sweelinck, zeeheld Jacob van Heemskerk en Saskia van Uylenburg, de vrouw van Rembrandt. In de kerkmeesterskamer vind je topstukken van schilders als Johannes Bosboom en Emanuel de Witte. De glas-in-lood vensters verhalen over het leven van Maria, maar ook over het einde van de Tachtigjarige Oorlog. In de jaren ’50 raakte de kerk in verval. De (niet-religieuze) stichting de Oude Kerk kocht het gebouw voor een symbolische gulden, om het van 1955 tot 2013 grondig te restaureren.

Na de restauratie verraste de Oude Kerk met haar focus op hedendaagse kunst in de kerk, met jaarlijks twee grote tentoonstellingen en een uitgebreide programmering met performances, muziek en ‘happenings’. Met het hedendaagse kunstprogramma, waarin de nadruk ligt op transhistoriciteit (het overschrijden van historische grenzen), onderzoekt de organisatie de vroegere, huidige en toekomstige betekenissen van de Oude Kerk en haar dynamische omgeving. De geschiedenis, cultuurhistorische waarden en architectuur van de Oude Kerk worden daarbij beschouwd als een constante; de kunst roept op tot vragen en nadenken.

Sinds 2016 staat de Oude Kerk officieel als museum geregistreerd. Elk jaar presenteert de Oude Kerk twee grote tentoonstellingen: de eerste (mei-augustus) rondom het concept van tijd, de tweede (november-april) rondom het concept van ruimte. Kunstenaars worden door de Oude Kerk uitgenodigd om nieuw werk te ontwikkelen dat resoneert met het eeuwenoude monument. Daarnaast legt zij door het jaar heen de nadruk op time based arts: performances, installaties, muziek, licht- en geluidskunst. Een recente greep: 2013 Julianne Swartz, 2014 Tony Oursler, 2015 Taturo Atzu, 2016 Germaine Kruip en 2017 Marinus Boezem.

Lees ook:Tentoonstelling Marinus Boezem in Oude Kerk verlengd tot en met 30 april
Lees ook:Oude Kerk Amsterdam lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk in Amsterdam: vanaf 19 mei
Lees ook:Stedelijk Amsterdam opnieuw tijdelijk open
Lees ook:Kunst & Antiek Weekend Naarden 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>