Schaapskudde Het Soerel op de Veluwe failliet

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De enige rondtrekkende schaapskudde van de Veluwe, Het Soerel, is failliet. Volgens de herder, Chris Grinwis, is er geen geld meer, omdat er geen opdrachten meer binnen komen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Daardoor kan de eigenaar van de kudde niet meer uit de kosten komen. Grinwis liep een belangrijke opdracht mis, wat volgens hem de doodsteek was. Natuurmonumenten is beheerder van het Hulshorsterzand, waar de schapen van Grinwes onder meer grazen. De organisatie geeft aan dat begrazing van het gebied door aanbesteding gebeurt en dat ze een goedkopere kandidaat hebben: een herder met een kudde uit Overijssel.

Grinwis zegt dat er nog voer is voor één week. ‘Daarna houdt het gewoon op. Zelfs mijn honden staan te koop’, zei hij. Als niemand de ruim 400 schapen overneemt , zullen ze worden geslacht. ‘Daar heb ik dus 25 jaar voor gewerkt’, zegt Grinwis. Hij verwacht dat nog meer zelfstandige herders failliet zullen gaan. Hierdoor dreigt volgens hem levend Nederlands cultureel erfgoed voorgoed te verdwijnen.

Lees ook:Leden Natuurmonumenten woedend over failliete schaapskudde
Lees ook:Donatie-campagne ‘Help schapen de winter door’
Lees ook:Wolf ook op Veluwe gesignaleerd
Lees ook:Driekoningen in Den Bosch
Lees ook:V&D failliet – wat nu?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>