Donatie-campagne ‘Help schapen de winter door’

nederland19[1]Veel traditionele schaapherders hebben geen geld meer om hun kudde schapen de winter door te helpen. Ze hebben minstens 30.000 euro nodig voor wintervoer en huur van stallen. Het Gilde van Traditionele Schaapherders is vandaag een donatie actie gestart om geld bijeen te sprokkelen om een broodfonds te starten om noodlijdende herders te helpen. Nederland telt nog veertig herders die met een eigen kudde over de hei lopen.

Na jarenlange bezuinigingen op natuurbegrazing en ‘marktwerking op de hei’ hebben ze het steeds moeilijker. Professionele schaapherders hebben steeds meer concurrentie van begrazingsbedrijven die in opdracht een natuurgebied laten afgrazen. Zelfstandige herders komen al jaren ruim dertig procent tekort op hun exploitatie, blijkt uit een rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, dat binnen kort verschijnt. Sommige zelfstandige herders zijn al gestopt. ‘Onderliggende oorzaak is dat alleen voor natuurbegrazing wordt betaald’, aldus het Gilde, ‘en niet voort het behoud van zeldzame oer-Nederlandse rassen, biodiversiteit en cultuurhistorisch landschapsbeheer.’ In opdracht van het ministerie van Economische Zaken loopt een onderzoek, waarvan de resultaten begin 2016 bekend zullen worden.

Lees ook:Schaapherder opgenomen op lijst immaterieel cultureel erfgoed
Lees ook:Schaapskudde Het Soerel op de Veluwe failliet
Lees ook:Leden Natuurmonumenten woedend over failliete schaapskudde
Lees ook:Stoptober: met z’n allen 28 dagen niet roken in oktober
Lees ook:Stoptober: samen stoppen met roken in oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>