Schaapherder opgenomen op lijst immaterieel cultureel erfgoed

De schaapherder staat vanaf vandaag met zijn schapen op de lijst immaterieel erfgoed. Het Gilde van Traditionele Schaapherders vroeg de nominatie aan. In 2012 ondertekende Nederland het Unesco-verdrag ter bescherming van de lijst Immaterieel Erfgoed, die bedoeld is om tradities door te geven aan volgende generaties. Het ambacht van herder met oude Nederlandse rassen wordt steeds minder vaak uitgevoerd en is daardoor ‘bedreigd erfgoed’, meent het Gilde. In het groeiseizoen trekken herders met hun kudden over heides en grasvelden en dragen daardoor bij aan onderhoud van de biodiversiteit, aldus het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.

Het gaat niet goed met het ambacht: daarover schreef het Gilde eind november een brandbrief aan de Tweede Kamer. Na jarenlange bezuinigingen op natuurbegrazing en ‘marktwerking op de hei’ hebben ze het steeds moeilijker. Professionele schaapherders hebben steeds meer concurrentie van begrazingsbedrijven die in opdracht een natuurgebied laten afgrazen. Zelfstandige herders komen al jaren gemiddeld 30.000 euro tekort op hun exploitatie, blijkt uit een rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, dat eind april verscheen. Sommige zelfstandige herders zijn al gestopt. Misschien komt er verbetering in de situatie van de traditionele schaapherder, nu hij op de lijst staat, naast bijvoorbeeld het sinterklaasfeest, het worstenbroodje, bloemencorso’s, carbidschieten en sinds kort ook schaatsen op natuurijs.

Lees ook:Donatie-campagne ‘Help schapen de winter door’
Lees ook:Schaatsen op natuurijs als Nederlandse traditie op lijst Immaterieel Erfgoed
Lees ook:Koningsdag opgenomen als Cultureel Erfgoed
Lees ook:Kinderpostzegelactie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed
Lees ook:Vreugdevuur Scheveningen tijdens jaarwisseling erkend als nationaal erfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>