Groen licht voor doortrekken A4

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam mag doorgaan. De Raad van State heeft het bezwaar tegen de aanleg van tafel geveegd. Rijkswaterstaat mag nu beginnen met het doortrekken van de A4. Met het besluit komt een eind aan decennialang gesteggel over het stukje snelweg van 7 kilometer door Delfland. Milieuorganisaties en bewoners zijn fel tegen. Ook de gemeenten Delft en Schiedam zagen de verlenging niet zitten.

 

Milieuorganisaties en bewoners tekenden vorig bezwaar aan tegen het besluit, omdat ze bang waren voor geluidsoverlast, slechtere lichtkwaliteit en nadelige gevolgen voor het natuurgebied Midden-Delfland. De Raad van State vond klachten van bewoners uit Delft, Schiedam en De Lier ongegrond: ze wonen te ver van het stuk snelweg vandaan. Het feit dat ze regelmatig recreëren in het gebied, snijdt geen hout, aldus de Raad. Tegen de uitspraak van de Raad is geen hoger beroep mogelijk. Toenmalig minister van Verkeer, Camiel Eurlings, noemde het project vorig jaar bij de ondertekening van het tracébesluit een ‘icoon van vertraging en bestuurlijke ellende’: in 1963 speelde de kwestie voor het eerst op Verkeer en Waterstaat. ‘Ik ben in het rijtje de vijftiende minister’, zei Eurlings destijds.

Met het stuk snelweg moet het grootste verkeersknelpunt op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag worden verminderd. De A4 wordt verlengd vanaf de aansluiting Delft-Zuid (Kruithuisweg) en het knooppunt Kethelplein bij Schiedam en wordt een rechtstreekse verbinding van de A4 met de Beneluxtunnel. Ook wordt een landtunnel aangelegd. Het zandlichaam ligt er al sinds 1972, maar wordt afgegraven voor een bijna verdiepte lichaam van het stuk snelweg en een tunnel tussen Schiedam en Vlaardingen.

Lees ook:Tweede Coentunnel krijgt het groene licht
Lees ook:Al halve eeuw gesteggel over verlenging A4
Lees ook:Nieuw stukje A4 tussen Delft en Schiedam na 63 jaar een feit
Lees ook:Nog meer asfalt rondom Utrecht
Lees ook:Verbreding A4 bij Leiderdorp gaat door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>