Bevrijdingsfeest en fakkeloptocht Eindhoven

Eindhoven viert zaterdag 18 september 2010 het feit dat de stad in 1944 van de Duitse overheersers werd bevrijd, met een fakkelestafette, een lichtjesroute en een fakkeloptocht (2014: klik hier). Vrijdag vertrekt net als voorgaande jaren om 06.15 uur vanuit Bayeux (in het Franse Normandië) een groep Eindhovense wielrenners en brengen in estafette het bevrijdingsvuur naar de lichtstad.

 

In twee dagen leggen ze dezelfde route van 650 kilometer af die de geallieerden in 1944 in 105 dagen volgden. De renners overnachten in Valenciennes. Bij de grens met België wachten oude legervoertuigen de renners op en na Valkenzwaard sluiten hardlopers zich aan om de fakkel gezamenlijk naar Eindhoven te brengen, onder begeleiding van Nederlandse, Belgische en Franse motoragenten. De Lichtjesroute is al jaren een vast onderdeel van de bevrijdingsfeesten van de lichtstad: een traject van meer dan 25 kilometer met verlichte ornamenten. Zaterdag begint om 18.30 uur een taptoe met muziekcorpsen op het Stadhuisplein. Om 19.40 uur vertrekt vanaf het Septemberplein de fakkeloptocht richting Stadhuisplein. Daar begint om 20.00 uur het defilé van veteranen en de fakkelstoet.

Lees ook:Bevrijdingsfeest, taptoe en fakkeloptocht Eindhoven
Lees ook:Marathon Eindhoven 2011
Lees ook:Marathon Eindhoven 2012
Lees ook:Proloog Tour de France Utrecht: de route
Lees ook:Marathon Eindhoven 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>