Nederlandse Veteranendag 2010

Zaterdag 26 juni 2010 vindt in Den Haag voor de 6e keer de Nederlandse Veteranendag plaats (editie 2013: klik hier). Met deze dag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen in het verleden en bij vredesoperaties in verschillende delen van de wereld. De dag is niet alleen bedoeld voor veteranen, maar voor iedereen. De ontmoeting van veteranen met het publiek vormt de sleutel tot het succes van deze dag. De dag begint plechtig in de Ridderzaal in aanwezigheid van prins Willem-Alexander. Op het Binnenhof reiken veteranen de herinneringsmedaille uit aan militairen die actief zijn in vredesoperaties. Daarna neemt de prins het defilé af, waaraan ruim 2600 veteranen en honderden actieve militairen deelnemen, begeleid door 17 muziekkorpsen, voertuigen en de spectaculaire fly-past van historische en moderne vliegtuigen over het defileerpunt op de Kneuterdijk.

 

De route door de binnenstad begint en eindigt op het Malieveld (aankomst 14.30 uur). Daar vindt de grote Manifestatie plaats, met een afwisselend programma in een ontspannen sfeer. Het muziekprogramma wordt uitgebreider: na het Fanfarecorps van de Koninklijke Landmacht komen artiesten die voor alle veteranen een speciale betekenis hebben, zoals tante Lien (Wieteke van Dort), Riem de Wolff (van de Blue Diamonds) en Dominique Vos, die in 2008 in Afghanistan diende. Daarna volgen onder andere Karin Bloemen en Danny de Munk en vanaf 17.00 uur een programma voor jongere veteranen en een jonger publiek. Gepresenteerd door 3FM DJ Giel Beelen, met optredens van 3J’s, Ilse de Lange en DJ Isis. De NOS zendt dit gedeelte rechtstreeks uit en doet daarnaast ’s middags verslag van het defilé.

Net als vorig jaar wordt vrijdag een team van parachutisten boven de Hofvijver gedropt, om het publiek alvast een voorproefje te geven. De paradropping is het best te zien vanaf de kant van het Mauritshuis. Nederland telt ruim 120.000 veteranen, oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen, maar ook ‘jonge veteranen’ die deelnamen aan vredesmissies. Van hen zijn ruim 50.000 afgezwaaid en nu dus ook veteraan. Het Ministerie van Defensie stelde Veteranendag in na de dood van prins Bernhard, op zijn geboortedag 29 juni. Ook op andere plekken in het land organiseren gemeenten en regio’s hun eigen Veteranendag; waar en wanneer: klik hier.

Lees ook:Veteranendag Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2014
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2013 in Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag Den Haag – zaterdag 24 juni
Lees ook:Zaterdag 25 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>