Nederlandse Veteranendag 2009

Zaterdag 27 juni 2009 vindt in Den Haag de vijfde Nederlandse Veteranendag plaats (editie 2013: klik hier). Om het publiek op te warmen, springen vrijdag om 13.00 uur tien parachutisten boven het centrum van Den Haag en landen in de Hofvijver. Hagenees Bart Chabot presenteert de actie met een mobiele theaterwagen, waarmee hij ook zaterdag door de stad trekt. De dag begint plechtig in de Ridderzaal, bijgewoond door prins Willem-Alexander. Daarna krijgen 60 militairen op het Binnenhof de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt. Beide plechtigheden zijn op een groot scherm op het Malieveld te volgen. Om 13.10 uur vertrekt het defilé vanaf het Malieveld naar het defileerpunt op de Kneuterdijk: daar neemt de kroonprins om 13.20 uur het defilé af.

 

Ruim 3500 veteranen en 1000 actieve militairen lopen door de Haagse binnenstad, begeleid door 17 militaire muziekkorpsen, historische voertuigen en modern defensiematerieel. Ook vliegen historische en moderne vliegtuigen over de Hofvijver. De route loopt met een grote boog rond het Binnenhof door de binnenstad terug naar het Malieveld (aankomst 14.30 uur). Daar zijn de hele dag tot 17.30 uur allerlei activiteiten voor jong en oud, en optredens van Do, Rob de Nijs, Wieteke van Dort (Tante Lien) en de Koninklijke Militaire kapel. De NOS doet tussen 12.30 en 15.00 uur rechtstreeks verslag van het defilé op Nederland 1 en zendt een impressie uit van de plechtigheid in de Ridderzaal en de manifestatie op het Malieveld. Om 18.00 uur is er op Nederland 2 een samenvatting.

 

Nederland telt ruim 125.000 veteranen, van oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot de militairen die zijn ingezet bij de huidige vredesoperaties. De Veteranendag is de officiële herdenking van en eerbetoon aan hen. Het Ministerie van Defensie stelde deze dag in na de dood van prins Bernhard, op zijn geboortedag 29 juni. Ook op andere plekken in het land vinden (bescheidener) veteranendagen plaats, voor oudgedienden uit de eigen omgeving. Zo organiseert de gemeente Utrecht maandag 29 juni voor de tweede maal een dag voor de Utrechtse veteranen in het Nederlands Spoorwegmuseum. De eerste vond in 2005 plaats. Donderdag 25 juni komen ook in Rotterdam voor de tweede keer ruim duizend oudgedienden uit de regio bijeen: in de Van Ghentkazerne.

Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2014
Lees ook:Veteranendag Den Haag
Lees ook:Zaterdag 25 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2015 in Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2013 in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>